ООН даде спорен храм на Камбоджа

ООН даде спорен храм на Камбоджа | StandartNews.com

Хага. Съдът на ООН се произнесе в полза на Камбоджа в понеделник в продължителния спор с Тайланд над юрисдикцията на земя около древен храм, решение, което заплашва да налее масло в задълбочаващата се политическа криза в Банкок, предадоха световните агенции.

Храмът Преах Вихеар седи на върха на склон, който формира границата между Тайланд и Камбоджа. Съгласно карта, изготвена докато Камбоджа е френска колония, храмът е на територията наКамбоджа, но собствеността му е оспорвана от обявяването на независимостта на Камбоджа през 1950.

Двете страни са разменили огън около храма на няколко пъти през последните години и спорът се превърна в основна точка в борбата за власт между двете основни политически фракции в Тайланд.

Международният съд постанови, че част от земята около храма е на Камбоджа и Тайланд трябва да оттегли войските си от района.

Властите в Пном Пен се обърнаха към съда с молбата да разясни решението си от 15 юни 1962 г. относно принадлежността на храма. Тогава съдът предаде историческия и културния паметник Преах Вихеа под юрисдикцията на Камбоджа. Препъникамъкът обаче се оказа прилежащата към него гранична територия от 4.6 кв. км, която всяка от съседните държави смята за своя. Въпросната територия представлява хълм от тайландска и низина от камбоджанска страна.

През 2008 г. храмът бе записан в каталога на ЮНЕСКО за световното културно наследство като камбоджански обект. Това обаче само засили претенциите на Тайланд, който провокира военни действия и дори установи за известно време контрол върху храма. Преди сегашното решение на съда първите дипломати на двете страни се срещнаха в храма и се договориха да не влошават отношенията си независимо от решението на магистратите в Хага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай