ООН с остро предупреждение

Какво следва

ООН с остро предупреждение | StandartNews.com

Войната в ивицата Газа между Израел и Хамас е "буре с барут", което може да предизвика по-широк конфликт в Близкия изток, заяви ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Турк заяви, че е наложително да се вземат всички възможни мерки, за да се избегне по-широк конфликт.

"Войната в ивицата Газа вече породи опасно разпространение в съседните страни", каза той в глобалната си актуализация пред Съвета на ООН по правата на човека.

"Дълбоко съм загрижен, че в това буре с барут всяка искра може да доведе до много по-широк пожар. Това би имало последици за всяка държава в Близкия изток и за много държави извън него."

Той заяви, че припокриващите се извънредни ситуации правят много реален призрака на разпространение на конфликта, и посочи примери с Йемен и Ливан като места, където войната в Газа има по-широк ефект.

"Военната ескалация в Южен Ливан между Израел, Хизбула и други въоръжени групировки е изключително тревожна", каза Тюрк.

Върховният комисар на ООН за правата на човека заяви, че в Ливан са убити почти 200 души, а около 90 000 са вътрешно разселени.

Нанесени са и значителни щети на здравни заведения, училища и жизненоважна инфраструктура.

"Инцидентите, при които цивилни граждани, включително деца, парамедици и журналисти, са били убити при нападения, трябва да бъдат напълно разследвани", заяви Тюрк.

Около 80 000 души са били разселени и от райони в Северен Израел по границата на страната с Ливан, добави той, предаде БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кольо
преди 1 месец

Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства, разбрах за това тук:---- https://use.my/medline

Откажи