ООН иска достъпна за всички ваксина

Трябва се разглежда като "световно обществено благо"

ООН иска достъпна за всички ваксина | StandartNews.com

Бъдещата ваксина срещу новия коронавирус трябва се разглежда като "световно обществено благо", достъпно за всички, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при откриването на международен форум на върха за набиране на средства, предаде Франс прес.

На форума се очаква да бъдат отправени покани за финансиране на покупката и производството на евентуална бъдеща ваксина срещу заболяването Covid-19, както и да се осигури съдействие за предлагането й в развиващите се страни.

За ваксината срещу Covid-19 Алиансът цели да събере 2 млрд. долара.

Бъдещата ваксина срещу Covid-19 трябва да се разглежда като всеобщо благо, ваксина за народите, заяви Гутериш във видеопослание при откриването на срещата, отбелязвайки, че призиви в тази посока са отправили множество световни лидери.

Той изтъкна, че кризата с коронавируса е прекъснала кампаниите за ваксинация и на 20 милиона деца не са били направени всички необходими ваксини, а всяко пето дете по света изобщо не е ваксинирано.

Трябва да намерим сигурни начини за продължим ваксинирането въпреки пандемията, а когато вече имаме ваксина срещу Covid-19, да гарантираме, че тя е достъпна за всички, подчерта генералният секретар на ООН.

Правозащитната организация "Оксфам" призова за инвестиране на държавни средства в необложени с данъци ваксини и терапии, които да са достъпни за всички страни и да са с цена, равна на себестойността им.

Организацията разкритикува монополизма на фармацевтичната промишленост, който пречи да се осигури достъпна за всички ваксина.

Катар обеща да дари на Алианса още 20 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай