Оланд предлага икономическо министерство на ЕС

Френският президент с 4 идеи да се изведе съюзът от унинието

Оланд предлага икономическо министерство на ЕС | StandartNews.com

Париж. Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви инициатива, с която страната му да изведе Европейския съюз от унинието, съобщи Франс прес.

"Ако Европа не напредва, тя изпада или по-скоро се заличава от картата на света, от мислите на народите. Мой дълг е да изведем Европа от нейното униние и да преодолеем отдръпването на народите, което може да застраши бъдещето на Европейския съюз". Оланд изрази позицията си на пресконференция по повод първата годишнина от встъпването му в длъжност.

Президентът обяви европейска инициатива от четири точки - въвеждано на икономическо правителство в еврозоната, което ще има ежемесечни събрания; хармонизиране на данъчните политики и борбата срещу укриването на данъци; европейска политика в областта на енергетиката и инвестициите и създаване на политически съюз до 2 години.

"Германия неведнъж е обявявала, че е готова за политически съюз. Франция също е готова да определи контурите на такъв политически съюз", заяви той и си даде срок от две години, за да го очертае.

Президентът, чиято популярност достигна най-ниски стойности, даде гласност на инициативата ден след като Франция официално навлезе в рецесия, уточнява АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай