Огромен скандал с Макрон! Тежки обвинения

Какво разкрива изтичане на документи

Огромен скандал с Макрон! Тежки обвинения | StandartNews.com

Изтичане на документи разкрива как висши политици тайно са помагали на частната технологична компания ”Юбер” - автор на приложение на споделено пътуване. Хиляди документи, разпространени от британското издание ”Гардиън”, разкриват как ”Юбер” е ”ухажвала” водещи политици и колко далеч е стигала, за да избяга от правосъдието, пише Би Би Си, предава БНР.

От тях се разкриват подробности как компанията е получавала обширна подкрепа от лидери като Еманюел Макрон и бившия еврокомисар по телекомуникациите от Нидерландия Нели Крус

Става ясно още, че бившият директор на "Юбер" е разполагал с инструмент, с който е можел да предотврати достъп до компютри на компанията от полицаи при внезапни проверки и той е бил използван в Нидерландия, Канада, Белгия, Индия, Румъния, Унгария и Франция.

От технологичната компания заявяват, че "поведението им в миналото не съответства на ценностите им сега", както и че днес те са "различна компания". Изтичането обхваща над 124 хиляди записа, сред които 83 хиляди имейла от 2013 до 2017 година.

По времето, когато френските таксиметрови шофьори протестираха срещу "Юбер" през 2014 г., Еманюел Макрон - министър на икономиката по това време, е обещавал на шефа на компанията Травис Каланик да реформира законите.

А бившият еврокомисар по телекомуникациите Нели Крус е договаряла да стане част от компанията още преди да изтече мандата ѝ. Според европейските правила комисарите имат срок за размисъл от 18 месеца, по време на който новите им работни места трябва да бъдат одобрени от Комисията.

Нели Крус отрича да е имала официална или неофициална роля в "Юбер" преди това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай