Огнен мор в Гърция, пожарите унищожават национално съкровище

320 пожарникари със 75 пожарни коли и хеликоптери продължават да се борят с пожара

Огнен мор в Гърция, пожарите унищожават национално съкровище | StandartNews.com

Повече от 2500 хектара гъста горска растителност е изгоряла до момента при пожара в най-важния защитен хабитат в Гърция, намиращ се североизточната област Еврос, съобщава в. "Катимерини", като отбелязва, че пожарът продължава четвърти пореден ден.

Данни от сателитни карти, публикувани от Националната обсерватория на горските пожари, показват размера на щетите от пожара в Националния парк Дадия-Лефкими-Суфли.

Огънят е предизвикал голямо екологично бедствие в района, който е дом на десетки видове животни и около 4000 вида растения и е най-голямият обект по програмата "Натура 2000" в Гърция и един от най-важните в Европа.

Същевременно други около 1700 хектара растителност са изгорели при пожара в областта Ватера на източния егейски остров Лесбос, сочат данните.

Беше извършена превантивна евакуация на хората с респираторни и двигателни проблеми от село Лефкими в Националния парк Дадия, съобщи заместник-управителят на областта Еврос Димитрис Петрович, цитиран от АНА-МПА.

320 пожарникари със 75 пожарни коли и 13 наземни екипи, асистирани от 10 водоразпръскващи самолета и 13 хеликоптера, продължават да се борят с пожара.

Същевременно агенцията съобщава, че пожарите в южната част на остров Лесбос и в областта Илия в северозападната част на полуостров Пелопонес като цяло са овладени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай