Очаквани победи за Клинтън и Тръмп (ОБЗОР)

Очаквани победи за Клинтън и Тръмп (ОБЗОР) | StandartNews.com

Претендентите за номинация за Белия дом излизат като фаворити от "Супер вторника"

Прогнозите за изхода от т. нар. "супер вторник" - ключов етап от номинацията за Белия дом на Демократическата и Републиканската партии в САЩ, в който в 14 щата и Американска Самоа едновременно се провеждат първични избори и партийни събрания за избиране на делегати за конгресите, изглежда се сбъднаха напълно. Кандидатът на демократите Хилари Клинтън и на републиканците – ексцентричният милиардер Доналд Тръпм, се очертаха като фаворити. Двамата спечелиха в Алабама, Арканзас, Джорджия, Масачузетс, Тенеси и Вирджиния. Хилари Клинтън печели вота в Тексас, а Тръмп води убедително във Върмонт. Екс първата дама на САЩ спечели и партийните събрания в американска Самоа. Победата на Клинтън в тези щати отразява нейната силна позиция в американския Юг, отбелязва АП. Бърни Сандърс спечели в родния си Върмонт, където беше приветстван от поддръжници. Сандърс победи и в щата Оклахома.

"Избирателите от малцинствата дадоха победата на Хилари Клинтън", изтъква в. Ню Йорк таймс. И добавя, че бившият американски държавен секретар за пръв път е доказала, че може да изгради национална коалиция от избиратели от различни раси - нещо критично важно за президентските избори на 8 ноември. Клинтън е допуснала победи на Сандърс само в щати, където това е било очаквано за него, като Върмонт и Оклахома, и убедително го е била в райони с предимно чернокожо или испаноезично население, които дават голям брой от делегатите, необходими за номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент. Сега преднината на Клинтън над Сандърс като брой спечелени делегати е дори по-голяма от тази, която Барак Обама имаше спрямо нея в първичните избори от 2008 г., отбелязва Ню Йорк таймс. Съветниците на Сандърс пък определиха "супервторника" като най-тежкия етап в политическия му график заради разноликия електорат, относителната липса на щати с голям брой либерални гласоподаватели и недостига на партийни събрания, които според Сандърс са в негова полза като формат на гласуване. "Южните щати помогнаха на Клинтън да увеличи преднината си", е заглавието на в. "Вашингтон пост".

Благодарение отчасти на победите си в южни щати с многобройно чернокожо население Клинтън си осигури преднина по брой делегати, която ще е трудно преодолима за Сандърс. Въпреки че Сандърс спечели в четири от 11-те щата на "супервторника" (Колорадо, Минесота, Оклахома и Върмонт", представянето на Клинтън рязко увеличи преднината й след колебливото й начало в тазгодишните първични избори.

Сандърс остава силен съперник, който може да дръпне Клинтън по-наляво в политическия спектър и да я принуди да изразходва финансов и политически ресурс, за да запази силните си позиции в първичните избори, в които тя се насочва към вероятен сблъсък с републиканския кандидат Доналд Тръмп наесен, отбелязва изданието."Тръмп убедително надви съперниците си от Републиканската партия в "супервторника", от Алабама до Масачузетс", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Доналд Тръмп удържа убедителни победи в южните щати и в Нова Англия и силното му представяне показва колко обхватна е подкрепата за него, а също така му дава голяма преднина в броя делегати въпреки растящото противопоставяне на кандидатурата му от републикански партийни лидери, отбелязва изданието. Със силните си победи в Алабама, Джорджия, Масачузетс и Тенеси и победите си с по-малка преднина в Арканзас, Върмонт и Вирджиния Тръмп изглежда е преодолял регионалните и идеологически разделения, определили облика на Републиканската партия в последните години.

Със силната подкрепа на белите избиратели с ниски доходи, особено тези без висше образование, той доминира в умерения светски Масачузетс със същата лекота като в консервативния евангелистки Юг, отбелязва вестникът.

Сенатор Тед Круз запази шансовете си с победи в своя щат Тексас и в съседна Оклахома в обстановка на съмнения доколко силна е кандидатурата му. Победите му затвърдиха тезата му, че той е единственият кандидат, който може да надвие Тръмп.

Резултатите от "супервторника" бяха силно разочароващи за сенатора от Флорида Марко Рубио, който също твърди, че измежду републиканските кандидати само той може да надвие Тръмп. Поддръжниците на Рубио приканват другите кандидати да се оттеглят от надпреварата и да му позволят да се заеме необезпокояван с Тръмп, който е поляризираща фигура дори сред републиканските избиратели. Стратези от Републиканската партия се опасяват, че в същинските избори Тръмп ще се затрудни да привлече подкрепата на жените от средната класа и заможните хора, които иначе биха гласували за републиканския кандидат, но може да бъдат отблъснати от язвителния тон на Тръмп и расово оцветения му подход към политиката, отбелязва "Ню Йорк таймс". В необичайно умерена реч след края на гласуванията Тръмп се опита да заеме позицията на вероятен партиен кандидат за президент. Той се постара да убеди партийните членове, че може да спечели президентските избори срещу Хилари Клинтън, представяйки се като "консерватор на здравия разум" и описвайки я като останка от стария ред във Вашингтон.

"Ние разширихме Републиканската партия", каза Тръмп, говорейки за новите избиратели, които е привлякъл да гласуват. "Аз съм обединител. Бих искал да видя как Републиканската партия и всички други се обединяват. А когато се обединим, никой няма да може да ни бие", заяви Тръмп, цитиран от "Вашингтон пост".

Ръководството на Републиканската партия обаче не е особено въодушевено от вероятността Тръмп да е партийният кандидат на президентските избори, изтъква в. "Гардиън". Същото издание обаче изтъква, че след като и Тръмп, и Клинтън са увеличили преднината си в "супервторника", все по-вероятна се очертава битка между тях двамата за Белия дом.

Марко Рубио е големият губещ

Най-голямата надежда на републиканската върхушка се представи разочароващо вчера. Сенаторът от Флорида Марко Рубио завърши втори или трети в повечето първични избори. Въпреки обявената за него подкрепа на десетки републикански личности и представители на изборни длъжности, от 1 февруари досега той е спечелил само в Минесота. Тактиката му да влезе в тона на Доналд Тръмп и да му отвръща със съмнителни намеци и подхвърляния, се оказа неефективна. Марко Рубио обещава да продължи в състезанието и се стреми към победа във Флорида на 15 март, но аргументът, че той единствен може да обедини партията, губи сила с всеки изминал ден. "На първичните избори във Флорида на 15 март гласоподавателите на този щат ще изпратят ясно и силно послание, че партията на Линкълн и Рейгън, както и президентската институция, няма да попаднат в ръцете на този мошеник", каза Рубио, имайки предвид Тръмп.

Мнозина републикански представители на изборни длъжности, лидери и известни личности заплашиха, че в никакъв случай няма да подкрепят Доналд Тръмп и че дори ще гласуват за Хилари Клинтън. Други обмислят вариант с нов консервативен кандидат. Тази заплаха обаче може да е само на думи. Още повече, че номинацията на Тръмп не е в кърпа вързана. Ако ексцентрикът, чийто забележителен успех е изкован чрез отхвърляне на всички правила на съвременната политика, както коментира в. Гардиън събере абсолютно мнозинство от делегатите (1237 от 2472), мачът приключва и той ще е кандидатът на партията на президентските избори през ноември.

Ако никой от кандидатите не достигне това мнозинство в края на гласуванията през юни, кандидатът ще бъде излъчен на партийния конгрес в Кливланд през юли. На първия тур делегатите ще гласуват всеки за своя кандидат. До победител няма да се стигне, което ще наложи следващи турове, в които делегатите ще са освободени от задължението да гласуват за първоначалния си кандидат. Възможно е обаче спор за правилата, които регламентират поведението им, да внесе напрежение в процедурата.

За разлика от републиканците, при демократите делегатите се разпределят строго пропорционално, което забавя графика до постигане на окончателна победа. Динамиката обаче е на страната на Хилари Клинтън и е много вероятно тя да спечели необходимите 2 382 делегати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай