Обявиха номинациите за филмовите награди "Оскар"

Обявиха номинациите за филмовите награди "Оскар"   | StandartNews.com

Бевърли Хилс. Поредното състезание за оскарите стартира официално - гилдията вече е на нокти, а букмейкърите са в пълна бойна готовност. "Американска схема" и "Гравитация" получиха по 10 номинации. Кандидатите за най-важната статуетка в света киното бяха оповестени от президента на Академията Черил Айзъкс и актьора Крис Хемсуърт пред 300 журналисти.

С девет номинации е историческата драма "12 години в робство". Въпросните три филма ще спорят за най-добра лента с още шест - "Небраска", "Капитан Филипс", "Филомена", "Вълкът от Уолстрийт", "Клубът на купувачите от Далас" и "Тя е глас".

"Гравитация", дирижиран от Алфонсо Куарон ("И твойта майка също"), е един от най-обсъжданите филми на годината, като реакциите граничат от пълен фурор до обвинения в прекалена масовост. Сай фай историята с философски привкус водят неостаряващите Джордж Клуни и Сандра Бълок.

Базиран на истински случай от 80-те години, "Американска схема" разказва за измамника Мел Уайнбърг. Той е заловен от агента на ФБР Джими Бойл и по-късно убеден да сътрудничи на бюрото в разплитането на случай, свързан с корупционни схеми в Конгреса на Съединените щати. Уайнбърг обединява сили с Бойл и организира сложна акция под прикритие с наименование "Абскам", която много бързо започва да дава резултати и в крайна сметка довежда до ареста и осъждането на висшестоящ американски конгресмен.

Третият суперфаворит "12 години в робство" разказва действителната история на свободен чернокож мъж, отвлечен и продаден в робство в Америка във времето преди Гражданската война.

Номинираните за най-добър режисьор са Дейвид О. Ръсел за "Американска схема", Алфонсо Куарон за "Гравитация", Александър Пейн за "Небраска", Стив Маккуин за "12 години в робство" и Мартин Скорсезе за "Вълкът от Уолстрийт".
Лео ди Каприо може да получи отдавна жадуваното отличие за великолепната си игра във "Вълкът от Уолтрийт", а Матю Макконахи за участието си в "Клубът на купувачите от Далас". Сред номинираните за водеща мъжка роля са още Крисчън Бейл ("Американска схема"), Чиуетел Еджиофор ("12 години в робство") и Брус Дърн за "Небраска".
Сред поддържащите партии за статуетката спорят Баркхад Абди за "Капитан Филипс", Брадли Купър за "Американска схема", Майкъл Фасбендер за "12 години в робство", Джона Хил за "Вълкът от Уолстрийт" и Джаред Лето за "Клубът на купувачите от Далас".

Мерил Стрийп получи поредната си 18-та номинация. Досега е печелила три от тях, като последната беше за Маргарет Тачър в "Желязната Лейди". Сега Стрийп попадна в списъка за ролята си във филма "У дома през август". Конкурентките й за най-добра актриса са Сандра Бълок за "Гравитация", Джуди Денч за "Филомена", Ейми Адамс за "Американска схема" и Кейт Бланшет за "Син жасмин".

Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля ще си оспорват Сали Хокинс ("Син жасмин"), Дженифър Лорънс ("Американска схема"), Лупита Нионго за ("12 години в робство"), Джулия Робъртс ("У дома през август") и Джун Скуиб за ("Небраска"). За "Оскар" за най-добра анимация ще се състезават "Круд", "Аз, проклетникът" 2, "Ернест и Селестин", "Замръзналото кралство" и "Издигането на вятъра".

Пет ленти са в надпревара в категорията най-добър чуждоезичен филм - "Разкъсаният кръг" (Белгия), "Лов" (Дания), "Изчезналата картина" (Камбоджа), "Великата красота" (Италия),"Омар" (Палестина). Те стигнаха до финалите в състезание с още 76 ленти.

В категорията за адаптиран сценарий са номинирани Ричард Линклейтър, Жюли Делпи и Мат Деймън за "Преди полунощ", Били Рей за "Капитан Филипс", Стив Куган и Джеф Поуп за "Филомена", Джон Ридли за "12 години в робство" и Терънс Уинтър за "Вълка от Уолстрийт".

С номинации за оригинален сценарий са Ерик Сингър и Дейвид О. Ръсел за "Американска схема", Уди Алън за "Син жасмин", Крейг Бортън и Мелиса Уолак за "Клубът на купувачите от Далас", Спайк Джоунс за "Тя е глас" и Боб Нелсън за "Небраска".

Битката в категорията "оригинална музика" е между великия Джон Уилямс за "Крадецът на книги", Стивън Прайс за "Гравитация", Уилям Бътлър и Оуен Палет за "Тя е глас", Александър Депла за "Филомена" и Томас Нюман за "Спасяването на Мистър Банкс".

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 86-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 2 март. Водеща на шоуто отново ще бъде Елън де Дженерис.

Слай рекордьор за "Златна малинка"

Силвестър Сталоун е с най-много номинации за антинаградите "Златна малинка". 67-годишният Слай, за когото това е рекордното 31-во включване в срамния списък на Холивуд, е заслужил тази "чест" с участието си в "Куршум в главата", актуалния в кината "Бойни старчета" и "Невъзможно място", в който си партнира с Арнолд Шварценегер, Вини Джоунс и Фифти сент. От 1985 г. насам ветеранът е печелил приза няколко пъти в различни категории - като актьор, режисьор и сценарист, както и в екранен тандем с Шарън Стоун (в "Специалистът"). Най-ценни са обаче почетните му отличия за най-лош актьор на 80-те години, както и на целия ХХ век.

Филмът "Дърти хлапета 2" е с най-много номинации, 8. Продължението на комедията за четирима приятели от детството с участието на Адам Сандлър, Кевин Джеймс, Крис Рок и Дейвид Спейд в главните роли се "класира" в списъка за най-лош филм, продължение, сценарий, най-слаб актьорски ансамбъл, мъжка роля (Сандлър), поддържаща роля (Тейлър Лотнър), актриса в поддържаща роля (Салма Хайек) и режисьор (Денис Дуган).
За "Златна малинка" за най-лоша лента претендират също "Самотният рейнджър" с Джони Деп, "Коледата на Мадеа" на Тайлър Пери, "Земята: Ново начало" с Уил и Джейдън Смит, "Пълен т*шак" с Кейт Уинслет, Ричард Гиър, Хю Джакман и Холи Бери.

Кои са "печелившите" ще стане ясно на 1 март - ден преди церемонията на "Оскар"-ите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай