Обвиняват Иран за атаките

Саудитска Арабия обвинява Иран за атаките срещу двата петролни танкера в Оманския залив

Обвиняват Иран за атаките | StandartNews.com

Саудитска Арабия се присъедини към страните, които обвиняват Иран за атаките срещу двата петролни танкера в Оманския залив. Техеран категорично отрича обвиненията, но те засилват опасенията от по-широка конфронтация в региона.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман Ал Сауд заявява в интервю, че кралството не иска война в региона, но няма да се поколебае да се справи с всяка заплаха срещу своя народ и суверенитет. Принцът посочва Иран като извършител на нападенията в четвъртък срещу два петролни танкера в Оманския залив. По думите му поведението на Иран изисква решителна позиция от страна на международната общност.

Американският държавен секретар Майк Помпео днес отново каза, че „няма съмнение“, че Иран е отговорен за нападенията, и добави, че Вашингтон ще направи всичко възможно да не бъде затворен Ормузкият проток – ключов за корабоплаването в района. „Свободното корабоплаване е важно за целия свят и Съединените щати ще прибегнат до всички необходими дипломатически и други действия, за да гарантират това“, заяви той.

Папа Франциск също изрази притеснение от последиците на атаките и призова към сдържаност и намаляване на напрежението в Близкия изток. „Призовавам всички да използват инструментите на дипломацията, за да решат комплекса от проблеми в Близкия изток“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай