Обсъдиха мисията на НАТО в Афганистан след 2014 г.

Обсъдиха мисията на НАТО в Афганистан след 2014 г.   | StandartNews.com

Брюксел. Официалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО продължи днес, 5 юни 2013 г., със заседание на Комисията НАТО – Грузия. Обсъдени бяха отношенията на Алианса с Грузия и възможностите за по-нататъшно сътрудничество и подпомагане на страната в провеждането на отбранителна реформа. Министър Ангел Найденов изрази подкрепата на България за усилията на Грузия в разработването на единна дългосрочна визия за националната система за сигурност, включително чрез предоставяне на експертиза по отделни приоритетни области.

По време на заключителната сесия министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, съвместно с колегите си от държавите, участващи в операцията на НАТО в Афганистан, разискваха постигнатия напредък в прехода към предаване на отговорността за сигурността на страната на афганистанските национални сили за сигурност. Министрите имаха възможност да обсъдят и ключови въпроси, свързани с мисията на НАТО след 2014.

В рамките на тази сесия министър Ангел Найденов потвърди ангажиментите на България към операцията в Афганистан до приключване на мандата на силите ISAF, както и оказваната подкрепа за развитие на способностите на Афганистанската национална армия. Той посочи, че параметрите на евентуалното бъдещо участие в мисията на НАТО в Афганистан след 2014 г. ще се определят със следващи национали решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай