Обрат! Какво дават САЩ на Украйна?

Нов пакет американска военна помощ

Обрат! Какво дават САЩ на Украйна? | StandartNews.com

САЩ ще изпратят на Украйна комплекти с оборудване, което може да преобразува неуправляемите боеприпаси в „умни бомби” с висока степен на прецизно насочване, съобщава Си Ен Ен, пипе "Вести".

Решението за изпращане на комплектите в Украйна се очаква да бъде обявено със следващия пакет американска военна помощ още тази седмица.

Те комбинират навигационни системи за позициониране и могат да бъдат свързани към бомби с различно тегло и размери, създавайки това, което Пентагонът нарича „боеприпаси за съвместна директна атака” (JDAM).

Американските военни от години използват технологията, за да поразяват прецизно наземни цели.

Засега не е ясно колко такива комплекти или какъв конкретен тип ще бъдат предоставени на Украйна.

Прецизните бомби създават огромна заплаха за руската армия, чиято тактическа постановка се базира на статични позиции и снабдителни линии.

През последните месеци Украйна изцяло промени хода на войната с помощта на само 20 мобилни установки „Хаймарс” с прецизни управляеми ракети, доставени от САЩ.

За бомбите обаче Украйна ще трябва да използва наличните си бомбардировачи и изтребители. Тя вече направи това с антирадарните американски ракети HARM.

Комплектите дават на бомбите обхват от приблизително 25 км, така че няма разширят значително украинските възможности за удари дълбоко в руска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай