Обама обяви нов план за защита на Източна Европа

Обама обяви нов план за защита на Източна Европа | StandartNews.com

Варшава. Президентът на САЩ Барак Обама обяви плановете за програма за $1 млрд., която ще увеличи военните мисии на САЩ в Европа.

Обама пристигна във вторник в Полша, която е първата спирка в четиридневната му обиколка из Европа, включваща още Белгия и Франция.

"Заради интервенцията на Русия в Украйна САЩ преразглеждат своето военно присъствие в Европа", съобщи Белият дом.

Инициативата предвижда по-голямо участие на американския боен флот във военноморските операции на НАТО, както и по-голямо присъствие в Черно и Балтийско море.

Минути след като кацна във Варшава, Обама заяви, че европейската сигурност е "неприкосновена" и "крайъгълен камък" на сигурността на САЩ.

"Това е ангажимент който е особено важен в този момент", каза Обама.

Посещението на Барак Обама в Полша съвпада с полския Ден на свободата, тоест с годишнината от първите частично свободни демократични избори в Полша преди 25 години. На полска земя Обама ще се срещне с новоизбрания украински президент Петро Порошенко.

По-късно тази седмица президентът на САЩ ще бъде в Брюксел за срещата на върха на Г-7, а след това ще отпътува за Франция за тържествата по случай 70-годишнината от десанта в Нормандия, променил хода на Втората световна война.

Във вторник в Брюксел започна и среща на военните министри от страните членки на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да върне Крим на Украйна.

"Присъединяването на Крим към Руската федерация е незаконно, не го признаваме и за нас полуостровът е част от Украйна, призоваваме Русия да го върне", заяви Расмусен.

Той за пореден път настоя за пълно оттегляне на руските войски от украинската граница.

"Украинската криза, на прага на НАТО, изправя пакта пред нова обстановка по отношение на сигурността, която изисква изработването на нови отбранителни планове Расмусен съобщи, че изготвянето на тези планове вече е в ход. Ще преценим какво още да направим; украинската криза показа, че обхватът на заплахите се разширява и става непредвидим", заяви Расмусен.

По думите му Русия е опитала да преначертае силово границите. Много е важно международната общност да окаже икономическа подкрепа на Украйна, заяви генералният секретар.

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят във вторник в Брюксел дългосрочните мерки за отбрана на източните граници на алианса и за подобряване на способността му да отвръща на тактиката на Русия в Украйна.

През трите месеца от началото на кризата в Украйна НАТО изпрати изтребители и кораби на изток и увеличи военните си учения, за да създаде чувство на сигурност у източните си страни членки, които се чувстват обезпокоени от действията на Русия. В същото време алиансът даде да се разбере, че не планира военна намеса в Украйна.

"Ясно е, че това е най-сериозната заплаха за стабилността в Европа от края на Студената война", цитира Ройтерс посланика на САЩ в НАТО Дъглас Лют. Миналия месец върховният военен командващ на алианса ген. Филип Брийдлав коментира, че може би ще се наложи НАТО да обмисли постоянното разполагане на свои части в Източна Европа.

За това настоява най-вече Полша, но въпросът е деликатен, тъй като Русия смята, че това ще бъде нарушение на договора между нея и НАТО от 1997 г. Други държави членки на северноатлантическия пакт освен това отбелязват, че мярката ще бъде прекалено скъпа и военно неоправдана, отбелязва Ройтерс.

Има мнения, че вместо да разполага войски на Изток, НАТО би трябвало да повиши способността си да реагира бързо при кризи като предварително разположи екипировка в Източна Европа и има готовност да изпрати войски там. Според Ройтерс това може да е част от плана за повишаване на бойната готовност на алианса, който генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен разчита да бъде приет от лидерите на страните членки на срещата им на върха в Уелс през септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай