Обама: Корея беше победа

Обама: Корея беше победа | StandartNews.com

Вашингтон. На честване на 60-годишнината от примирието, сложило край на Корейската война, президентът Барак Обама заяви в събота, че войските на САЩ и техните съюзници са постигнали победа в този конфликт, предаде Ройтерс

Краят на войната достигна задънена улица през 1953 г., с липсата на мирен договор в резултат на демилитаризирана зона, която сега разделя Северна и Южна Корея. Пхенян отбеляза деня с масивен военен парад и обяви, че е победил въс войната.

"Ето, днес, можем да кажем с увереност, Корея е победа", заяви Обама пред ветерани от войните от САЩ и Южна Корея.

"Когато 50 милиона южнокорейци живеят на свобода ... в рязък контраст с репресии и бедността на север, това е победа, това е вашата наследство", каза той.

Корейската война започва през 1950 г., когато САЩ с одобрението на ООН изпрати войски за борба с нахлуването на Севера от Юга.

Министърът на отбраната Чък Хейгъл, заместник-председателя на Съвета на началник-щабовете адмирал Джеиймс Уинифелд и представители на правителството на Южна Корея присъстваха на събитието.

"Това примирие не е в резултат на преговорите само на масата", каза Ким Юнг-Хун, председател на Национлания комитет на Южна Корес. "То бе подписана след безкрайни битки, безброй жертви и болка, понесени от нашите ветерани и техните опечалени семейства."

"За разлика от Втората световна война, Корея не стимулира нашата страна. Тези ветерани не се върнаха към паради. За разлика от Виетнам, Корея не предизвика раздори в нашата страна. Тези ветерани не се върнаха към протести", заяви Обама.

"Нашите съюзници и противници трябва да знаят, Съединените американски щати ще поддържат най-силната армия, която светът някога е познавал, винаги", заяви Обама. "Това е, което правим."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай