Обама изпраща изтребители в Ирак

Обама изпраща изтребители в Ирак | StandartNews.com

Турция и Саудитска Арабия против въздушни удари

Вашингтон. Американският президент Барак Обама е заявил пред лидерите на Конгреса, че не се нуждае от одобрението на законодателите, за да предприеме мерки в Ирак. Това съобщи републиканецът Мич Макконъл, цитиран от Би Би Си. Иракските власти поискаха САЩ да съдействат с въздушни удари за спиране на ислямистката заплаха от радикалната групировка "Ислямска държава в Ирак и Левант".

Свързаните с "Ал Кайда" джихадисти превзеха ключови градове, включително втория по големина Мосул, и напредват към столицата Багдад. Би Би Си коментира, че решение за военна подкрепа от страна на Вашингтон може да е обвързано от политически промени в Ирак. Медията подчертава, че до момента Белият дом избягва въпроса дали се нуждае от одобрението на Конгреса, за да предприеме военна операция в Ирак. Миналата година той се отказа от акция в Сирия, след като стана ясно, че Конгресът няма да я одобри. Според източници от Белия дом президентът би могъл да действа едностранно, защото Ирак е поискал помощ, за да отблъсне бунтовниците от ИДИЛ. Администрацията все още не е отговорила официално на молбата на властите в Багдад.

Изтребители F-18 на ВВС на САЩ вече започнаха разузнавателни полети над Ирак, съобщи тв каналът Fox News. Те излитат от палубата на авионосеца "Джордж Буш", който се намира в Персийския залив. Разузнавателната мисия започна, след като Обама заяви, че проучва възможността да засили съдействието на Ирак в осигуряването на сигурността. Администрацията на президента разреши както пилотирани, така и безпилотни разузнавателни мисии. "Тук е важно не да видим нещо, а да бъдем забелязани", заяви представител на Пентагона пред медията.

В същото време сенаторът републиканец Джон Маккейн призова Обама да даде на иракския премиер Нури ал Малики ясно да разбере, че времето му изтича. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пък заяви, че евентуални въздушни удари на САЩ в Ирак могат да причинят многочислени жертви сред мирното население. Саудитска Арабия пък предупреди, че удари по Ирак може да доведат до гражданска война в страната.

ИДИЛ гледа към Йордания

"Ислямската държава в Ирак и Левант" (ИДИЛ) иска да разшири регионалното си влияние, посочва анализаторската компания "Стратфор".

Превземането на Йордания може да се окаже трудно за ИДИЛ. Групировката може да извършва терористични атентати в страната, но има важни препятствия, които ще й попречат да действа със замах, както в Ирак и Сирия, се посочва в анализа. Въпреки това обаче Йордания е притеснена. В. "Джордан Таймс" от 15 юни съобщава, че Аман засилва мерките за сигурност по границата си с Ирак поради притеснения, че ИДИЛ се насочва към кралството. Цитирайки анонимни ислямистки източници, вестникът добавя, че джихадистката групировка е създала клон на територията на кралството като част от плановете й за създаване на регионален емират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай