Обама и Путин ще си говорят в ООН

Обама и Путин ще си говорят в ООН | StandartNews.com

Москва е готова на едностранни удари срещу ИД, твърди "Блумбърг"

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин ще се срещнат в понеделник в Ню Йорк, където ще бъдат за годишната сесия на Общото събрание на ООН. Инициатор на срещата е Путин, съобщи висш американски правителствен представител, цитиран от Ройтерс. "Предвид положението в Украйна и Сирия, въпреки дълбоките ни разногласия с Москва, Обама смята, че би било безотговорно да не се провери дали можем заедно да постигнем напредък чрез ангажимент на високо равнище с руснаците", отбеляза източникът. Обама ще използва срещата, за да обсъди темата за Украйна, и ще се съсредоточи върху това да установи доколко Москва изпълнява договореностите от Минск. Малко по-рано за предстоящата среща между президентите на САЩ и Русия съобщи Кремъл. На въпрос какви теми се очаква да обсъдят Путин и Обама, говорителят Дмитрий Песков отговори: "Познайте от три пъти".

В същото време "Блумбърг" съобщи, че Путин планира Русия да извърши едностранни въздушни удари срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия в случай, че САЩ отхвърлят предложение за общи действия. Агенцията се позовава на "двама души, запознати с въпроса". Путин предпочитал обаче САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу ИД с Русия, Иран и сирийската армия. Друг източник на "Блумбърг" съобщил, че предложението на Путин било да се върви паралелно с общи военни действия и с политически преход без участието на президента Башар Асад, което е ключово искане на САЩ. Според агенцията Путин вече е изпратил предложението си на Вашингтон. Един от цитираните източници обаче уточнява, че Путин бил разочарован от неохотата на американците да отговорят на предложението му и бил готов да действа сам в Сирия, ако е необходимо. Иранските власти пък твърдят, че между Москва и Вашингтон има негласно споразумение за намиране на решение на конфликта в Сирия.

Меркел: Да се говори и с Асад

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че трябва да се разговаря със сирийския президент Башар ал Асад, за да се намери решение на конфликта, който съсипва страната и провокира емигрирането на многобройни сирийци, предаде АФП. "Трябва да се разговаря с много играчи и това включва Асад, но и други. Трябва да се преговаря не само със САЩ и Русия, но и с важните регионални партньори, сунитските страни като Саудитска Арабия", каза Меркел на пресконференция в Брюксел. Запитан за сирийския конфликт, френският президент Франсоа Оланд отново заяви, че "бъдещето на Сирия не може да минава през Башар ал Асад". "Не може да има успешен преход без неговото оттегляне", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай