Обама и Путин с историческа среща

Обама и Путин с историческа среща | StandartNews.com

Историческа среща между президента на САЩ Барак Обама и руския му колега Владимир Путин ще се състои днес. Двамата най-влиятелни политически лидери в света ще разговарят на четири очи по време на Общото събрание на ООН.

Срещата между президентите е организирана по взаимно съгласие. Основна тема на разговорите между двамата лидери ще бъде Сирия, заяви прессекрeтарят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. По думите му Украйна ще бъде обсъдена, "ако остане време".

Според говорителя на Белия дом Джош Ърнест обаче срещата е била поискана от Путин. "Основната тема (за Обама) ще е Украйна", отбеляза той.

Песков уточни, че срещата ще се проведе след речта на Путин от трибуната на Общото събрание на ООН. Тя може да продължи между 50 минути и 1 час.

Президентът на САЩ Барак Обама ще поиска да разбере в понеделник от руския си колега Владимир Путин как Русия смята да се противопостави на "Ислямска държава", като увеличава военното си присъствие в Сирия, предаде Ройтерс, позовавайки се на представители на Белия дом.

Путин и Обама не са сядали на преговори от 2012 г., когато на срещата на Г-20 в Мексико проведоха два часа разговори, основно за Сирия. Всички последвали срещи бяха все по-формални - през 2013 г. в Северна Ирландия бе отменена пълноформатна среща и се мина само на 20-30 минути разговор на четири очи. Скоро Белият дом обяви и отмяна на предстояща среща на върха в Санкт Петербург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай