Обама: Близо сме до Азиатско-Тихоокеанско споразумение за свободна търговия

Обама: Близо сме до Азиатско-Тихоокеанско споразумение за свободна търговия | StandartNews.com

Барак Обама обяви, че вижда растяща подкрепа за споразумението за свободна търговия в Тихоокеанския регион, съобщи Ройтерс. Изявлението си Обама направи на посещение в Пекин, което е част от осемдневна обиколка на президента в Азия.

В Пекин президентът ще вземе участие в Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) и ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин.

Представители на американското правителство не допускат, че по време на обиколката ще бъде обявено амбициозното Транстихоокенаско партньорство (ТТП), което обхваща 12 държави от региона.

Бизнес лидерите, които ще вземат участие в АТИС искат повече информация за развитието на ТПП, особено с оглед на опитите на Китай да либерализира търговията си в рамките на Свободната търговска зона на азиатско-тихоокеанския регион (СТЗАТР).

Обама коментира, че ТПП, чието развитие е забавено от спорове между Вашингтон и Токио за обема на земеделската продукция, която ще бъде допускана в Япония, има потенциала да се превърне в "историческо постижение".

"През последните няколко седмици екипите ни постигнаха доста при решаването на проблемите, които пречат на сключването на споразумението. Днес имаме възможност да обсъдим и разрешим част от тях на политическо ниво", заяви президентът на среща с лидерите на страните от ТПП. "Споразумението набира инерция. То ще повиши икономически разстеж, ще създаде работни места и ще заложи високи стандарти за търговия и инвестиции в региона", добави Обама.

Лидерите на страните от ТПП, което в момента не включва Китай, обявиха след срещата, че са склонни "да допуснат и други страни от региона, стига те да са подготвени да възприемат високите стандарти на партньорството".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай