Ню Йорк Таймс с извънредна новина за Путин

Медията се позовава на двама бивши високопоставени руски служители

Ню Йорк Таймс с извънредна новина за Путин | StandartNews.com

От септември 2023 г. руският президент Владимир Путин сигнализира по различни дипломатически канали, че е готов да започне преговори за прекратяване на огъня в Украйна, пише в. "Ню Йорк Таймс", като се позовава на двама бивши високопоставени руски служители, близки до Кремъл, както и на официални лица от САЩ и други държави.

 

Според източници на изданието, Путин е предал чрез посредници, че е готов да прекрати огъня и да замрази военните действия в сегашните граници. "Те казват: Готови сме да прекратим огъня", твърди високопоставен служител, който се е срещал с руски представители през есента. 

Представители на САЩ са заявили, че Владимир Путин вече е направил подобно предложение за прекратяване на огъня през есента на 2022 г., когато украинските сили освободиха територии в Харковска и Херсонска област. Източниците твърдят, че Путин е дал ясно да се разбере, че е готов на прекратяване на огъня, ако Русия запази завзетите територии.

Нищо не подсказва, че Украйна ще се съгласи с новото предложение, тъй като Киев и преди неведнъж е давал да се разбере, че смята да върне всички завзети територии, отбелязва "Ню Йорк Таймс", Представители на САЩ смятат, че Путин може би се опитва да ги заблуди. Бивши руски официални лица допускат, че Путин може да промени мнението си, ако руската армия постигне успех. Неназован африкански служител, посетил Русия и Украйна през юни, смята, че руският президент иска добре подготвен канал за преговори, "когато му дойде времето".

Според американски официални лица предложението на Путин ще запази Украйна като суверенна държава със столица Киев, но Русия ще запази близо 20% от заграбените украински територии. Източниците казват, че макар Путин да е дал знак, че е готов да сключи сделка, той изчаква по-конкретно предложение. Според американски официални лица сега нито един виден украински политик не би се съгласил на сделка, която би дала на Русия толкова много украинска територия. Украинският президент Володимир Зеленски заяви на пресконференция на 19 декември, че "въпросът за преговорите с Русия не е актуален". "В тяхната реторика виждаме само наглост и убийства", каза Зеленски.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред "Ню Йорк Таймс", че "от гледна точка на концепцията представените от вас тези са погрешни". Запитан дали Русия е готова да прекрати огъня на сегашната фронтова линия, Песков се позова на неотдавнашното изявление на Путин, че войната ще приключи, когато Русия постигне целите си, които не са се променили, а именно "денацификация", "демилитаризация" и неутрален статут на Украйна. "Путин наистина е готов да преговаря и той е говорил за това. Русия все още е готова, но единствено за постигане на собствените си цели", каза Песков, цитиран от вестника.

Путин за първи път се е опитал да проведе мирни преговори в първите седмици на войната, но те са се разпаднали, след като станаха известни зверствата на Русия в Украйна. След това, през есента на 2022 г., след смущаващото отстъпление на Русия от Североизточна Украйна, Путин отново е изпратил послания до Киев и Запада, че би бил отворен за сделка за замразяване на бойните действия, твърдят американски служители

dir.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Конраф
преди 4 месеца

Това беше най-извънредната новина която бях чувал някога.

Откажи
Нанинани
преди 4 месеца

И аз също

Откажи
Егея
преди 4 месеца

Операцията! Не войната! И САЩ не разрешава - Зеленият има да връща пари, ще ги дере от народа от Украйна сега, не стига че е маша в ръцете на Америка и причини тази гадост на народа си, но сега ще се пържи доста! Путин има цялото време на света, то се знаеше! Остава зеленчо да клекне! Ха...хаха! Чакаме палячото да коленичи, гебета!🤮👿

Откажи
Никой
преди 4 месеца

А наркомана Зеленски, само краде да е** неговата мама грозна ,подмолна. Това са си руски територии подарени от СССР.

Откажи