Няма спасение! Обявиха извънредно положение в Гърция

Трети ден в плен на циклона "Даниел" са много части на съседката ни

Няма спасение! Обявиха извънредно положение в Гърция | StandartNews.com

Трети ден в плен на циклона "Даниел" са много части на Гърция: Тесалия, Евия, Фтиотида, Виотия, Арголида и Коринтос. 

В общините Магнезия, Трикала, Кардица, Споради и три други района в Лариса е обявено извънредно положение заради екстремните метеорологични явления, съобщава кореспондент на Bulgaria ON AIR.

Жителите на тези райони преживяват драматични часове през последните два дни. Големи са щетите, нанесени по инфраструктурата, домовете, бизнеса и реколтата.  В Пилио пътищата бяха разделени на две, а във Волос нямат ток и вода, докато равнината Тесалия се е превърнала в огромно езеро.

Днес по-обяд страната също беше разделена на две, когато националната магистрала Атина-Солун беше затворена и в двете посоки.

Според наблюденията от метеорологичните станции в планинските части на префектура Магнисия са паднали от 600 до 800 мм дъжд за 24 часа, което е огромно количество за гръцките хроники, както и за повечето региони в Европа. 

"В равнините на Тесалия количествата са били между 400 и 500 мм, което също е голяма стойност“, каза Димитрис Зиакопулос, метеоролог и заместник-председател на Изследователския център за справяне с кризи към гръцкото Министерство на климатичната криза и гражданската защита. 

Той поясни, че 600 до 800 мм са сравними с количествата по южните склонове на Алпите, които обикновено се регистрират там, когато топлият средиземноморски въздух ги достигне. Зиакопулос уточни, че се очаква безпрецедентно лошото време да приключи утре следобед. Циклонът достигна и в област Атика и столицата Атина.

Силен дъжд, придружен с мълнии, предизвика наводнения в северните предградия на гръцката столица. Движението в центъра и в много райони на Атика е затворено. Три са жертвите от наводненията и трима са в неизвестност по-последни данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай