Новият Насър

Виждат в генерал Сиси възраждане на египетския национализъм

Новият Насър | StandartNews.com

Кайро. В търсене на отговор на въпроса какво ще се случи по-нататък в Египет след свалянето от власт на ислямисткия президент Мохамед Морси и пролятата кръв на негови привърженици и противници коментаторите свързват бъдещето на страната край Нил с генерал Абдул Фатах ал Сиси. Съвсем логично, защото генералът, който от година е главнокомандващ на египетските въоръжени сили безспорно е силният човек в Кайро. Той успя да се справи с провокациите и въоръжената съпротива на "Мюсюлманските братя", има подкрепата на армията и мнозинството от народа. Събитията в Египет твърде много напомнят случилото се в страната в началото на 50-те години на миналия век, когато ръководената от полковник Гамал Абдел Насър група на "Свободните офицери" свали крал Фарук и поведе страната като република към независимо развитие, политически и социални реформи, като не допусна тя да попадне под влиянието на "Мюсюлманските братя". Затова сега в Египет и в чужбина започнаха да наричат генерал Сиси новия Насър, виждайки в поведението му възраждане на египетския национализъм. Главната политическа цел на генерала очевидно е да разреши дълбоката политическа криза, без обаче страната да се връща под военно управление, както беше през периода 2011-2012 г. след началото на египетската революция в рамките на Арабската пролет.

58-годишният Абдул Фатах ал Сиси е завършил военни науки в Египетската военна академия. Специализирал е във Великобритания и в САЩ. Бил е началник на Северноегипетския военен окръг. Той е експерт по моторизираната пехота, бронетранспортьорите и танковете. През 2008 г. ръководи Военната разузнавателна служба. На 12 август 2012 г. президентът Мохамед Морси го назначи за главнокомандващ египетските въоръжени сили, което породи слухове, че тайно е свързан с "Мюсюлмански братя". Тези твърдения обаче се оказаха абсурдни, защото именно той се вслуша в гласа на мнозинството от народа за отстраняване на президента ислямист от власт.

Генерал Сиси е харизматичен лидер. Известен е като като спокоен и разумен, но уверен в себе си човек. Умее да говори и да убеждава с аргументи. Не е тайна и че е сантиментален, което не е типично за военните. Когато говори за съдбата на нацията, не крие вълнението си и дори се просълзява. Но трябва ли да действа, прави това решително и ефикасно, както показаха драматичните събития през последните дни. Надеждата му е, че заради бъдещето на Египет, известен с толерантността и миролюбието си, политическите сили ще стигнат до консенсус и край Нил отново ще се възцари стабилност, така че страната да може да решава сложните икономически и социални проблеми. Според плана на назначеното с подкрепата на военните гражданско правителство до 9 месеца страната трябва да се върне в нормални релси с нова конституция, избори за парламент и президент. Вероятно генерал Сиси ще се кандидатира за раис, т.е за президент, макар че още не е обявил такава амбиция. И сигурно ще спечели вота, защото има подкрепата на мнозинството египтяни. Генералът има и международна подкрепа, главно от Саудитска Арабия, Израел и Русия. А критиките на САЩ и Европа за употребено насилие срещу "Мюсюлманските братя" нямат голяма стойност. Те са разкъсани между дежурната демократична риторика и антипатията към ислямистите.Така че в средата на следващата 2014 г. на някои лидери, които сега критикуват Сиси, може би ще им се наложи да го поздравяват като президент на Египет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай