Нови над 400 млн. евро за овладяване на миграционната криза

Нови над 400 млн. евро за овладяване на миграционната криза | StandartNews.com

ЕП одобри отпускането на нови над 400 млн. евро за овладяване на миграционната криза

Европейският парламент (ЕП) одобри в сряда вечерта отпускането на нови 401.3 милиона евро, които да бъдат използвани до края на годината за овладяване на миграционната криза, съобщава БНР.

Средствата са предназначени за страните - членки, които са най-силно засегнати от миграционния поток, за трети страни, приели най-голям брой сирийски бежанци, както и за европейски служби, работещи по кризата.

28-те държави членки са обещали 330.7 милиона евро към тазгодишния бюджет на Евросъюза, но ще трябва да изплатят тези пари чак идната година. Те ще бъдат в допълнение към 70-те милиона спешна помощ за удържане на миграционния наплив.

Според Доналд Туск е необходимо допълнително укрепване на външните граници на ЕС

На заседание на Европейския съвет в Брюксел държавните и правителствените ръководители ще обсъдят въпросите за миграцията, референдума за оставането на Великобритания в ЕС и климатичните промени.

В поканата си до държавните и правителствените ръководители председателят на Европейския съвет Доналд Туск отбелязва, че напролет миграционните вълни може да бъдат още по-мащабни. Според него "твърде лесният достъп до Европа е един от основните привличащи фактори" за мигрантите, предаде bTV.

Според Туск е необходимо допълнително укрепване на външните граници на ЕС и идеята за обособяване на Европейска гранична полиция. Председателят на Европейския съвет предлага и общ подход към Турция и Сирия. Турция настоява за обособяването на зона за сигурност в Сирия, докато Русия се противопоставя на тази идея. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай