Нови демонстрации 1 година след протестите в Турция

Нови демонстрации 1 година след протестите в Турция | StandartNews.com

Истанбул. Нови протести се очакват днес в Турция по повод първата годишнина от съпротивата на студенти срещу застрояването на парка Гези в Истанбул, която прерасна в национално антиправителствено движение. Организацията "Солидарност с Таксим" планира за днес масови демонстрации в Истанбул, Анкара, Измир и други градове. 

Турските власти забраниха всякакви събрания на площад "Таксим" в Истанбул и мобилизираха близо 25 000 полицаи и десетки водни оръдия, което се очаква да провокира протестиращите. В навечерието на годишнината турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предупреди младежите да пренебрегнат призивите за протести. В произнесена вчера реч пред млади хора в Истанбул, Ердоган окачестви движението като "терористични организации, които манипулират нашия морал и като бедни младежи, които атакуват нашето единство и заплашват нашата икономика".

Миналата година протестите в Турция се организираха през социалните мрежи. Те започнаха от недоволство срещу плановете за реконструкция на парка Гези, но заради силовото им разпръскване и потушаване прераснаха в антиправителствени демонстрации. Над 3 милиона души излязоха по улиците, а при действията на силите на реда срещу тях имаше жертви и хиляди бяха ранени.

Миналият месец двама души загинаха от полицейска атака при протест, последвал трагедията в мината в град Сома, при която загинаха над 300 души. През март отново имаше демонстрации срещу правителството по повод смъртта на 15-годишно момче, което беше в кома от миналия юни.

Партията на справедливостта на Ердоган спечели безапелационно местните избори през март, което втвърди властовата ѝ позиция, но и засили недоволството на гражданите, които не я одобряват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай