Вторник,

Нови санкции срещу Русия, удариха златото на Путин

От: Агенция Стандарт -
4192
Нови санкции срещу Русия, удариха златото на Путин
A
A
A

Съветът на Европейския съюз одобри седмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, включващ частично ембарго върху златото, включване на 55 физически и юридически лица в черния списък и разширяване на списъка със забранени стоки с двойна употреба. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър. Със същото решение срокът на всички съществуващи санкции срещу Русия беше удължен до края на януари 2023 г.

"Държавите-членки одобриха нашите засилени и разширени санкции срещу Кремъл", написа тя.

Санкциите ще влязат в сила след публикуването им в Официалния вестник на ЕС, където ще бъдат публикувани и всички подробности за новия пакет.

Според европейски източници забраната за златото няма да обхване бижутата. Към списъка на стоките и технологиите с двойна употреба, чиито доставки за Русия са забранени, ще бъдат добавени и редица категории.

В черния списък на ЕС ще бъдат добавени още 48 лица и 7 организации, сред които редица руски длъжностни лица и бизнесмени, както и мотоклуб "Нощни вълци" и неговият лидер Александър Залдастанов (Хирургът). Санкциите включват и допълнителни разяснения относно ограниченията върху финансовата дейност на Русия и нейните дружества. По-специално се подчертава, че ЕС не налага никакви ограничения върху търговията с Русия с храни и торове. Със същото решение всички действащи санкции срещу Русия ще бъдат удължени с шест месеца - до края на януари 2023 г.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички