Новата геополитическа карта. Рисковете пред България

Каква е ситуацията според нея

Новата геополитическа карта. Рисковете пред България | StandartNews.com

Неколцина основни играчи държат ключа за разрешаване на близкоизточната ситуация, заяви пред БНР проф. Татяна Дронзина - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". 

"Там се формира една изключително сложна ситуация, кореняща се във факта, че конфликтът между Израел и "Хамас" може да се разрасне. Възможно е да бъде открит друг фронт и това е фронтът откъм ливанската граница, може да бъде нарушена синята линия от бойците на "Хизбула". Може да бъде открит огън от страна на Сирия. Ливанското правителство малко може да направи за сдържането на "Хизбула", защото "Хизбула" е една силна, мощна армия, чиито сили надхвърлят силите на правителството. В Сирия имаме безкрайно число от проирански групировки", коментира тя в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Проф. Дронзина спомена ролята на Иран и Саудитска Арабия в тази ситуация. Според нея Иран няма голяма полза от тази война. И обясни:

"Не си струва да жертва "Хизбула" в името на "Хамас", когато "Хизбула" може да продължи да играе ролята на "застрахователна полица", ако не дай Боже нещо стане и се засили престъпността между Иран и САЩ. От друга страна е Саудитска Арабия. Може би нападението беше причинено и от това, че един договор между Саудитска Арабия и Израел щеше да повлече промяната на позициите на 50 други арабски нации, което щеше да промени коренно геополитическата картина на света".

Не можем да бъдем напълно сигурни в своята безопасност, след като на стотици километри от нас се водят две войни, отбеляза проф. Дронзина. Според нея обаче по отношение на войната Израел - "Хамас" непосредствена опасност за България няма.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай