Нова Зеландия решава с вот за смяна на флага

Нова Зеландия решава с вот за смяна на флага | StandartNews.com

Уелингтън. Нова Зеландия ще решава на референдум през 2016 г. дали да промени националния си флаг, обяви премиерът Джон Кей. Миналия месец той спечели трети мандат начело на държавното управление.

Обществен съвет от „уважавани новозеландци" трябва да организират поредица дискусии за новото знаме. Още преди Кей е казвал, че според него на него трябва да има сребърно папратово листо на черен фон. Такъв символ веече се използва на много места в страната.

„Мисля, че това е точният момент за новозеландците да решат как да се промени флагът, така че да отразява по-добре статута ни на модерна и независима нация", каза премиерът.

Преди окончателния референдум ще има и първичен вот през следващата година. На него новозеландците ще избират измежду няколко опции, подбрани от обществения съвет. През 2016 г. вече ще трябва да се произнесат в подкрепа на досегашното или новото знаме.

Кей коментира, че то ще бъде символ на пост-колониалната ера.

Настоящият флаг на Нова Зеландия, също както това на Австралия, съдържа и знамето на Великобритания. По-рано властите в Канбера обаче обявиха, че засега не виждат необходимост да го променят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай