Нова война? US-генерал изпоти света, намеси Китай

Медиите в САЩ коментират служебна паметна бележка

Нова война? US-генерал изпоти света, намеси Китай | StandartNews.com

Генералът от военновъздушните сили на САЩ Майк Минихан изпоти света с предположението си за нова война, този път с участието и на Китай. Минихан е записал прогнозата си в служебна паметна бележка до подчинените си. Според документа след две години САЩ ще започнат война с Китай. Това съобщи телевизия NBC, предаде БЛИЦ.

"Надявам се да греша. Интуицията ми подсказва, че ще се бием през 2025 г.", цитира каналът откъс от документа. Автентичността на бележката е потвърдена от служител на транспортното командване на ВВС на САЩ.

Във вътрешен документ, който се появи за първи път в социалните медии вчера и по-късно достоверността му беше потвърдена от Пентагона, Минихан заявява, че основната цел трябва да бъде възпирането и "ако е необходимо, разгромяването" на Китай.

В своите аргументи Минихан посочва, че президентските избори в Тайван догодина ще дадат на китайския президент Си Цзинпин повод за военна агресия, докато Съединените щати ще бъдат разсеяни от собствената си битка за Белия дом.

По мнението на генерала, китайските власти биха могли да използват президентските избори в САЩ през 2024 г., за да започната операция по установяване на контрол над Тайван.

Освен това Минихан призовава подчинените си да докладват до края на февруари за мерките за подготовка за бойни операции с Китай.

Минихан излага и плановете си за подготовка, които включват изграждането на съвместни оперативни сили на НАТО, "готови да се бият и да побеждават в Първия пръстен от архипелази в Тихия океан" ( който включва и Тайван - б.ред.).

Подписаният меморандум е адресиран до Командването за въздушна мобилност и други оперативни командири на ВВС на САЩ и им нарежда да докладват на Минихан за мерките за подготовка за бойни операции с Китай до 28 февруари.

Генералът призовава за повече риск в обучението: "Ако се чувствате комфортно в подхода си към обучението, значи не поемате достатъчно риск".

Също така, той открехва вратата към една подробност, която САЩ обмислят при евентуален конфликт с Китай - бойните дронове. Той казва, че всеки един американските бомбардировач Боинг RC-135 трябва да се подготви за "транспортирането на 100 безпилотни дрона".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай