Нова версия за 9 май. Гласят ли преврат на Путин?

Бивши генерали и тайните служби кроели шапка на президента

Нова версия за 9 май. Гласят ли преврат на Путин? | StandartNews.com

Нова версия какво ще ес случи на 9 май плъзна в западните медии. Според нея е напълно възможно бивши генерали и служители на КГБ за извършат преврат в Русия, за да пресекат войната в Украйна, която във федерацията вече отчитат като стратегическа грешка и икономическо бедствие.

ВИЖ ОЩЕ Изненадата от Русия. Какво ще се случи на 9 май

Набират сила слуховете, че ексгенералите ще използват знаковия за Русия Ден на победата, за да свалят Путин от власт.

Хипотезата за преврата се появи в британския Express преди 5 дни, а сега и английското бизнес издание "City A.M."- Според Express Путин се тревожел за възможен преврат заради "мистериозни смъртни случаи" във вътрешния кръг на Кремъл.

За руската служба за сигурност ФСБ, от която произлиза Путин, се твърди, че е толкова разочарована от липсата на военен напредък в Украйна, че се е свързала с редица генерали и бивши служители на армията, според различни анализатори и местни медийни доклади, пише actualno.com.

По неофициална информация е сформирана група, наречена "Силоваци". Тя включва бивши офицери от ФСБ, които са активни в руската политика. Тази група ще работи усилено да замени Путин, заедно с бивши офицери от ГРУ, КГБ и ФСО, други руски разузнавателни единици.

Идеята вече обикаля редица социални медии в цялата страна, като мисълта за преврат става все по-разпространена и сред анализатори в Източна Европа.

Не са случайни и информациите, че руският президент е "много притеснен" и именно затова е затегнал сигурността във и около Кремъл.

"Има ли значение? Има голямо значение", каза руският експерт по сигурността и собственик на разследващия сайт Agentura Андрей Солдатов пред Центъра за анализ на европейската политика. Той допълни, че Путин се готви за преврат от няколко седмици, тъй като е изправен пред ожесточени критики по отношение на инвазията му в Украйна. Освен това съществуват данни, че е очистил около 150 от шпионите си заради постоянните провали, обясни още Солдатов.

В добавка към тази ситуация са и обоснованите опасения относно здравословното състояние на Владимир Путин – на редица кадри се вижда как той изглежда уморен и раздразнен.

За всички анализатори вече е очевидно, че отношенията между ФСБ и Путин се влошиха от началото на войната.

Андрей Солдатов разказва още, че Сергей Беседа - ръководителят на Петата служба, което е външноразузнавателният клон на ФСБ, както и заместникът му са били задържани и поставени под домашен арест. Това действие бе разгледано като ясен знак, че Путин е дълбоко загрижен за ролята на ФСБ в офанзивата срещу Украйна и той се опасява, че силите в рамките на разузнавателния апарат може да работят срещу него, съобщиха западните служители на платформата Agentura.

Руският анализатор Алексей Муравиев също е убеден, че Путин е изправен пред преврат от най-добрите си военни и разузнавателни лидери.

Муравиев разказа още пред Sky News Australia, че опитът за отстраняване на Путин може да е изключително вероятен, тъй като очевидно е имало грешка в преценката, която е направена по отношение на войната и вероятно е била водена от самия Путин за ситуацията в Украйна:

"Този вид лъжлив разказ беше представен от Върховния главнокомандващ и когато руснаците започнаха да дават тежки жертви, Путин започна тихо да обвинява службите за сигурност", продължи той и допълни, че проблемът е бил изначален.

"За началната фаза на инвазията руските военни естествено предполагаха, че отиват там като освободители, а не като нашественици", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай