Изненадата от Русия. Какво ще се случи на 9 май?

Песков и Шойгу проговориха за плановете на Путин

Изненадата от Русия. Какво ще се случи на 9 май? | StandartNews.com

Какво ще се случи на 9 май. Хипотезите вече разтърсиха света. Според едни в Деня на победата Путин ще нахлуе в Молдова, според други ще обяви война на Украйна, според трети - ще има всеобща мобилизация в Русия като подготовка за мащабни военни нашествия.

Кремъл обаче нарече "глупости" публикациите, че руският президент Владимир Путин планира да обяви война на Украйна и всеобща мобилизация на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на победата, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Няма такава възможност. Това са глупости", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали има вероятност Русия да обяви война на Украйна на 9 май.

"Това не е вярно, това са глупости", заяви той по повод спекулациите, че Путин възнамерява да обяви мобилизация в Русия в Деня на победата.

По-рано днес украинското военно разузнаване обяви, че Русия подготвя военен парад в почти изцяло завладения от нея украинския пристанищен град Мариупол на 9 май по случай Деня на победата, а за целта в града е пристигнал заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко.

"Главната задача на (представителя на руския президент Владимир) Путин е да подготви церемониите на 9 май", пише в комюникето, публикувано в Телеграм.

"Мариупол ще стане център на тържествата, подготвяни от Русия по случай Деня на победата, когато страната празнува разгрома на нацистка Германия през Втората световна война. Главните булеварди на града ще бъдат почистени, отломките и телата ще бъдат прибрани, така както и мунициите, които не са експлодирали", прогнозира украинското военно разузнаване.

Попитан за подготовката за 9 май, руският министър на отбраната Сергей Шойгу не спомена изрично за военен парад в Мариупол, отбелязва АФП. "Тази година ще има военни паради в 28 руски града", каза Шойгу. Той уточни, че ще участват близо 65 хиляди души, около 2400 единици военна техника и над 460 самолета.

Руската армия завладя Мариупол почти изцяло. Само огромният металургичен завод "Азовстал", където са се укрепили последните останали украински защитници на града, както и цивилни, все още не е напълно под неин контрол. Вчера един от командирите на батальона "Азов" каза, че руските сили са започнали щурм на комплекса - твърдение, което днес бе отречено от Кремъл.

Говорителят на Кремъл заяви, че руските войски не щурмуват "Азовстал", а възпрепятстват опитите на блокираните там бойци да излязат на огневи позиции.

Песков допълни, че Украйна всеки ден променя позицията си в преговорите с Русия. Според него непоследователността на Киев не дава увереност, че преговорите може да бъдат продуктивни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай