Нова драма в САЩ. Къде е капанът на изборите

Балотаж в Джорджия ли ще реши мнозинството

Нова драма в САЩ. Къде е капанът на изборите | StandartNews.com

Републиканци и демократи все още са в очакване на финалните резултати от американските междинни избори, които се проведоха преди два дни. Въпреки че все още няма финални данни за победители и победени, по всичко личи обаче, че републиканците ще спечелят камарата на представителите, където са спечелили 204 места от нужните им 218.

Контролът върху 100-местния Сенат се свежда до три ключови съревнования, които все още са на ръба. За момента републиканците и демократите са спечелили по равно количество места в него - 48.

За мнозинство са нужни 51. В Джорджия, щата с най-многобройно чернокожо население, сегашният сенатор от демократическата партия Рафаел Уорнок е пастор в известната баптистка църква "Ебенезер" в Атланта, където е проповядвал Мартин Лутър Кинг.

Неговият опонент, Хершел Уокър, е състезател по американски футбол, когото бившият президент Доналд Тръмп привлича в политиката. Ако никой от кандидатите не получи мнозинство, надпреварата ще се насочи към втори тур на 6 декември.

В Аризона досегашният сенатор и демократ - пенсионираният астронавт Марк Кели е изправен срещу Блейк Мастърс, млад и подкрепян от Тръмп републиканец.

Проучванията дават лека преднина на Кели, но щатът обикновено е много оспорван. В Невада първата американска сенаторка от латиноамерикански произход Катрин Кортез Масто е изправена пред тежка битка за преизбиране срещу Адам Лаксалт, бивш главен прокурор на щата. Както в Аризона, така и в Невада изборите се провеждат отчасти чрез гласуване по пощата, което означава, че резултатите в тези щати може да не са ясни още няколко дни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай