Нов взрив в тролей във Волгоград

Нов взрив в тролей във Волгоград | StandartNews.com

Волгоград. Атентатор самоубиец се е взривил в тролей на градския транспорт в руския град Волгоград. Това е вторият атентат в града в рамките на 24 часа.

Вече е ясна самоличността на извършителя, съобщиха руските власти. По предварителна информация, атентаторът се казва Павел Печьонкин. Смята се, че е член на бандитска групировка в Дагестан. Бивш фелдшер към "Спешна помощ", той се е присъединил към терористичното формирование през пролетта на 2012 г., приел е исляма и е сменил името си на Ансар Ар-руси (в превод "Руснакът, последовател на пророка").

Първоначално се предполагаше, че взривното устройство е задействано дистанционно, но при последвалия оглед са открити останки от тялото на терориста, които са изпратени за генетичен анализ. Издирени са и родителите на Печьонкин, като бащата вече е дал кръв за сравнителен ДНК тест.

При взрива тролеят се е движил между два търговски центъра. По различни данни загиналите са между 10 и 15 души, над 20 други са ранени, сред тях и шестмесечно бебе, предаде РИА Новости. Експлозията е била толкова силна, че взривната вълна е изпочупила прозорците на съседните сгради, разказаха очевидци. От тролейбуса е останал само металният му скелет. Жителите на града са много изплашени и отказват да ползват транспорта, а вървят пеша.

Десетки хора се събраха на в 16 часа местно време във Волгоград след призивите в интернет за почитане на паметта на загиналите, съобщават руските медии. Местната полиция обаче разгонва хората поради засилени мерки за сигурност.

Вчера на ЖП гара избухна взривно устройство, уби 18 души и рани над 40. Разследващите откриха на мястото откъснат мъжки палец с халка от граната, за който се предполага, че е на атентатора самоубиец. Тази находка опроверга първоначалната версия, че извършител е съпругата на краен ислямист от Дагестан Оксана Асланова. 

През октомври шестима души загинаха в атентат в пътнически автобус във Волгоград, извършен от Наида Асиялова, чийто съпруг членува в дагестанска екстремистка групировка. 

Санкт Петербург се готви да приеме в болниците си пострадали от двете терористични атаки в последните 24 часа, съобщи РИА Новости. Кметството на Волгоград призова гражданите да запазят спокойствие в специално съобщение на уебсайта на кметството. Според местната власт след взрива са се появили слухове за повторни взривове, които не са потвърдени с информация от Комитета за гражданска защита на населението във Волгоград и Общинското предприятие „Метроелектротранс". Не са верни слуховете за това, че е наредено родителите да приберат децата си от детските градини и училищата, се казва в съобщението. От кметството във Волгоград молят гражданите да не изпадат в паника и да запазят спокойствие.

Във Волгоград са въведени изключителни мерки за сигурност с патрулиращи отряди, включително и от доброволци. Привлечени са и казашки отряди за охрана. Отменени са всички масови мероприятия, включително и всички детски празници. Губернаторът на Волгоградска област Сергей Боженов обяви петдневен траур за жертвите на атентатите.

По нареждане на президента Владимир Путин, извънредни мерки за сигурност заради вълната от атентати са въведени и на територията на цяла Русия. Руските власти засилват мерките за сигурност, но атентатите повишават напрежението преди Зимните олимпийски игри, които ще се проведат през февруари в Сочи. Според властите ислямистите планират да провалят събитието. Разстоянието между Волгоград и олимпийското градче е едва 700 км. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай