Събота,

Нов скандал грози Ватикана

От: Редакция -
3148
Нов скандал грози Ватикана
A
A
A

Италианските католически епископи представиха първия си доклад за сексуални посегателства, извършени от духовници, и разкриха, че за последните две години са регистрирани над 600 случая на територията на Италия, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

В доклада на Италианската епископска конференция, който обхваща само жалбите от местни италиански църковни власти през последните две години, не се споменават стотици други случаи. В него са посочени 89 предполагаеми жертви и 68 предполагаеми извършители.

Италианската епископска конференция проучва 613 случаи и сигнали, съхранявани във ведомство на Римската курия за доктрината на вярата във Ватикана, обясни Джузепе Батури.

Батури, който е генерален секретар на Италианската епископска конференция, отбеляза, че някои от 613-те случая може да са били архивирани, а в други да  има информация за множество жертви на един и същ предполагаем извършител.

Той направи изявленията на пресконференция, на която представи доклад за защитата на непълнолетните лица в църквата.

Проучването, което обхваща 2020 г. и 2021 г., показва, че през тези години 89 предполагаеми жертви са съобщили за сексуален тормоз или непристоен език и поведение в лоното на църквата.

По-голямата част от жертвите са били на възраст между 10 и 18 години по време на извършването на престъплението.

Малко по-малко от половината обвиняеми са духовници (30), като останалите са миряни (23) и енориаши (15), уточнява докладът. За изготвянето му Италианската епископска конференция, заедно с експерти, е провела проучване в 226-те епархии на италианската католическа църква.  166 от тях са отговорили на запитването.

Монсеньор Лоренцо Гицони, ръководител на Националната служба за закрила на детето на италианската църква, заяви, че бройките, посочени в доклада са значителни, като се има предвид, че през проучвания период църковните дейности са били преустановени или намалени поради КОВИД-19. "Става дума за много сериозно посегателство и грях", добави монсиньор Гицони. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com