Нов шок! Отиде си легендарна модна дизайнерка

И една от модните икони на Великобритания

Нов шок! Отиде си легендарна модна дизайнерка | StandartNews.com

На 81-годишна възраст почина легендарната модна дизайнерка Вивиан Уестууд. Новината беше оповестена на официалния ѝ профил в Instagram. 

Уестууд е починала в дома си в Клапман, Южен Лондон, заобиколена от най-близките си, допълва Нова тв.

Британската модна дизайнерка е определяма като една от смелите и влиятелни личности на XX и XXI век.  Тя произлиза от работническата класа. Първоначално учи за бижутерка в Лондон, а после за учителка, тъй като разбира, че хора от работническата класа нямат шанс в изкуството. През 70-те години заедно с тогавашния си съпруг Малкъм МакЛарън -мениджър на пънк групата Секс Пистълс, отваря бутик „Sex“ в Челси, където продават създадени от тях дрехи за пънкари. В модата тя вижда възможност за протест срещу статуквото.

Нейните дрехи имат винаги история и акцентират върху различната идентичност.  Уестууд е независим дизайнер и зад гърба й не стоят корпорации. Тя се радва на свободата и не желае да произвежда дрехи, които не й харесват. Неин принцип е да купува по-малко неща, но по-качествени. 

Модните ревюта на Вивиан Уестууд са винаги с обществени послания. Тя има две рицарски звания (Commander of British Empire и Dame Commander of  the Most Excellent Order of the British Empire). Тя носи титлата Dame (Дама). Освен това два пъти е обявявана за най-добър британски моден дизайнер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай