Нов министър-председател се обяви за Джеймс Бонд

В семейството му обядът се сервира точно по пладне, под звъна на църковните камбани

Нов министър-председател се обяви за Джеймс Бонд | StandartNews.com

Чешкият президент Милош Земан назначи днес за премиер Петр Фиала, водач на десноцентристката коалиция "Заедно", спечелила парламентарните избори през октомври.

Фиала е роден на 1 септември 1964 г. в град Бърно. През 1988 г. завършва философския факултет на бърненския университет "Томаш Масарик". Има диплом по чешки език и литература, както и по история. Преподавал е политология, работил е като историк и журналист. Влиза в политиката като научен съветник на премиера през 2011 г. и на просветния министър година по-късно.

Фиала израства в консервативно семейство, където обядът се сервира точно по пладне, под звъна на църковните камбани.

"В семейството ни бе нещо естествено да имаш университетско образование, културен живот и да се интересуваш от обществени и политически въпроси", разказва той. "Бях възпитан в демократичен дух. За мен демокрацията и свободата са неща, които смятам за справедливи още от дете", добавя политикът.

От 2013 г. Петр Фиала е депутат в чешкия парламент, а от 2014 г. - лидер на Гражданската демократическа партия. Женен е, има дъщеря и двама синове.

Вярващ и същевременно прагматик, Фиала получава свето кръщение през 1986 г., когато църквата все още е преследвана от комунистическия режим. Днес той носи брада и очила и грижливо пази в тайна частния си живот. Но се знае, че обича литературата и футбола, отбелязва Франс прес.

"Всъщност съм Джеймс Бонд", подхвърля той в едно от интервютата си и обяснява: "Бонд стреля добре, аз също. Освен това той говори различни езици и е добре образован; надявам се, че отговарям и на тези критерии", обяснява премиерът.

Успоредно с политическата си дейност Фиала продължава да се занимава с научни изследвания, посочва ТАСС. Почти всяка година той издава трудове със заглавия като "Политическите партии в Централна и Източна Европа" и "Католицизмът и политиката".

Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай