Нобеловите награди и изтичането на мозъци

Нобеловите награди и изтичането на мозъци | StandartNews.com

Йерусалим. Нобеловата награда по химия подбуди национална гордост в Израел, но и загриженост за продължителното изтичане на мозъци към някои от най-добрите университети в САЩ.

Двама от тримата учени, които спечели наградата в сряда притежават израелски гражданство, което накара премиера Бенямин Нетаняху да им се обади, за ги поздрави... но разговорите трябваше да бъдат международни.

И двамата лауреати, Арие Уаршел от Университета на Южна Калифорния и Майкъл Левит от Станфорд са емигрирали преди години в Съединените щати, след период на научна работа в Израел, и стават американци.

Това възбуди дебати в Израел, една малка страна от осем милиона души, което е видяла 12 от своите граждани да прибират Нобелова награда, за тези, които са избягали ивън страната- учени, лекари и други академици, които са предпочели да се развиват в други държави.

Това е реален проблем, сочи ново проучване тази седмица, дори и в така наречените "нови нация", където доморасли таланти започват иновативни високотехнологични компании, някои от които са придобити от лидери в индустрията като Apple и Google.

Центъра Тауб за социални изследвания в Израел показа, че миграцията на израелски изследователи е най-висока сред западнитете държави.

Позовавайки се на статистиката за 2008 г., има 29 израелски учени , работещи в американски университети за всеки 100 оставащи в израелски институции на висше образование.

Страната, която е на второ място в Израел в списъка, Канада, има съотношение от 11,5 изследователи в САЩ на всеки 100, които са останали в канада.

"В области като икономика, финансиране и маркетинг, са се развили огромни разлики в заплащането и в резултат на това, все повече и повече израелци, които работят в тези области, са решили да не се връщат у дома", се казва в изследването .

Даниел Харшковиц, председател на университета Bar-Ilan University близо до Тел Авив, каза повече от една трета от изследователите, работещи в компютърните науки в най-добрите университети в САЩ, са израелци.

"Аз не виждам Израел да е в състояние да се конкурира с това, което се предлага в САЩ. Ние говорим за един много различен мащаб", каза той за Радио Израел .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай