Нидерландия се разтресе. Рюте хвърля оставка

Причината са мигрантите

Нидерландия се разтресе. Рюте хвърля оставка | StandartNews.com

Нидерландия се разтресе. Премиерът Марк Рюте ще подаде оставката на кабинета си, след като не беше постигнато съгласие по мерките за ограничаване на имиграцията, съобщиха нидерландска информационна агенция АНП, цитирана от Ройтерс.

Според източници на АНП четвъртото коалиционно правителство на Рюте се е разпаднало, тъй като не е успяло да стигне до споразумение как да ограничи броя на търсещите убежище в Нидерландия след напрегнати преговори, продължили три дни. Две от политическите сили в кабинета не са подкрепили предложенията на консервативната партия на Рюте за справяне с имиграцията.

Тази вечер канцеларията на нидерландският премиер не е отговорила на молбата на Ройтерс за коментар.

Напрежението достигна своя връх тази седмица, след като Рюте потърси подкрепа за предложението си за ограничаване на влизането на деца на военни бежанци, които вече са в Нидерландия. Освен това нидерландският премиер предложи мерки, които биха принудили разделени семейства да чакат поне две години, преди да могат да се съберат.

Миналата година броят на молбите за убежище в Нидерландия скочи с една трета и надхвърли 46 000, а правителството прогнозира, че тази година могат да станат над 70 000.  Това отново ще доведе до натоварване на местата за настаняване на бежанци в Нидерландия, отбелязва Ройтерс.

Миналата година стотици бежанци бяха принудени да спят на открито, без никакъв или с ограничен достъп до питейна вода, санитарни помещения или здравни грижи.

След като хуманитарната организация "Лекари без граници" за първи път в историята на страната изпрати екип, който да помогне с медицинските нужди на имигрантите, Рюте заяви, че се чувства "засрамен". Той обеща да подобри условията в обектите, главно чрез намаляване на броя на бежанците, които пристигат в Нидерландия.

Но той не успя да спечели подкрепата на коалиционните партньори, които смятаха, че политиката му отива твърде далеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай