Нежната ръка на Кейнс върху US долара

Джанет Йелън става първата дама, оглавила Федералния резерв, в 100-годишната му история

Нежната ръка на Кейнс върху US долара | StandartNews.com

Вашингтон. Един от най-уважаваните икономисти в страната, висококвалифициран експерт, който разбира отлично как работят пазарите и икономиката не само на теория, но и в реалността. Така окачестви президентът на САЩ Барак Обама предложения от него наследник на Бен Бернанке на поста председател на Управлението за федерален резерв (УФР) 67-годишната Джанет Йелън.

Във вторник Сенатът на САЩ одобри номинацията, която Обама направи още през ноември. Благодарение на одобрителния вот Йелън, заклет фен на възгледите на британската икономическа легенда Джон Мейнард Кейнс, считан за баща на модерната макроикономика и социалния либерализъм, Йелън ще стане на 1 февруари първата жена президент на Федералния резерв в 100-годишната му история. Основна задача на Йелън ще бъде да контролира излизането от безпрецедентната либерална парична политика, като в същото време да се гарантира, че икономическото възстановяване не е изложено на риск. Както и най-вече задържането на инфлацията и създаването на нови работни места.

"Тя разбира че крайната цел на икономическата и финансова политика е подобряването на условията за живот и работа на американците", завърши представянето й Обама.

Джанет Луис Йелън ще бъде първата жена, която ще управлява централната банка на САЩ, позиция, която често се описва като най-силната в страната след тази на президента. Йелън е окачествявана като един от най-миролюбивите членове на управителния съвет на Федералния резерв. Тя е определяна като "традиционен американски кейнсианец" и е подкрепяла някои от по-нестандартните политики на Бернанке в справянето му с проблемната икономика по време на Голямата рецесия. Джанет е наричана и "гълъб" на монетарната политика.

Йелън, която е от еврейски произход, е дъщеря на лекар и учителка от Бруклин. Тя започва да харесва икономиката след реч на Нобеловия лауреат и голям кейнсианец Джеймс Тобин. Следвайки своята страст - икономиката, Йелън завършва с отличие университета Браун през 1967 г. и получава докторска степен по икономика от Йейл през 1971 г. Йейл я награждава с медала "Wilbur Cross" през 1997 г. за "видни постижения в областта на науката, преподаването, академичната администрация и обществените услуги", както и получава почетна докторска степен от Браун през 1998 г. Джанет Йелън е почетен преподавател и на Калифорнийския университет в Бъркли, където е била професор по бизнес и по икономика, като е член на факултета още от 1980 г. Днес тя е вицепрезидент на Федералния резерв на САЩ и се очаква да наследи поста на Бен Бернанке след приключването на мандата му като президент. Едновременно с това Джанет е член на управителния съвет на Федералния резерв, като мандатът й е до 31 януари 2024 г. Тя е била член на управителния съвет на ФЕД и преди - до февруари 1997 г., когато напуска, за да стане председател на Съвета на икономическите консултанти на президента Бил Клинтън в продължение на 30 месеца. Преди да влезе в централата на ФЕД, Йелън е президент на банката на Федералния резерв в Сан Франциско, една от 12-те регионални банки, отговорни за прилагането на монетарната политика на ФЕД в цялата страна.

Назначаването на Джанет Йелън на най-високата позиция във ФЕД би означавало, че три от позициите с най-голямо въздействие върху глобалната икономика ще бъдат заети от жени: председателя на ФЕД, канцлера на Германия и управляващия директор на МВФ, които по традиция са заемани от мъже. Като първата жена на този пост се очаква Йелън да открие нови възможности пред ФЕД, но някои американски издания пишат, че с този пост и подкрепата й към Бернанке, тя ще продължи досегашната политика на централната банка, както и дългата поредица от неуспехи. Вашингтон има традицията да дава високи позиции на тези, които дълго и търпеливо са чакали и са служили в учреждението. Този факт прави изключително трудна възможността да се намери по-добър кандидат от 67-годишната Джанет. Дългата й история във ФЕД сочи за това колко добре Йелън познава тази институция.

Освен нестихващата страст към икономиката, Йелън споделя, че обича да готви, да се разхожда в планината и да играе тенис. Тя е омъжена за нобелиста Джордж Акерлоф, с когото имат син Робърт, който също преподава икономика в университета Уоруик. Определяна като интелигентен и прагматичен икономист, Йелън често обича да се шегува, че ако някой прекара една вечер с нейното семейство, той по-скоро ще слуша разговори за икономика на масата, отколкото да се наслади на хубавата вечеря. "Съпругът ми също е икономист, както и по-голямата част от приятелите ни. С нас вие по-скоро ще бъдете на диета от икономически дискусии и политически въпроси, която много малко хора биха сметнали за апетитна", добавя Йелън.

Успехите в семейството на Джанет Йелън не се състоят само в изключителните успехи в нейната кариера. Омъжена за Нобелов лауреат, до скоро се смяташе, че Йелън трудно може да излезе от неговата сянка. Съпругът й Джордж Акерлоф е носител на Нобелова награда за икономика през 2001 г. заедно с Майкъл Спенс и Джоузеф Щиглиц. Акерлоф е известен със статията си "Пазар за лимони: несигурност на качеството и пазарен механизъм", публикувана в Quarterly Journal of Economics през 1970 г., в която индентифицира някои сериозни проблеми, които засягат пазарите, характеризирани от асиметрична информация. Именно с този свой труд съпругът на Йелън получава Нобелова награда. "Лимони" наричат в САЩ автомобили втора ръка. Акерлоф посочва, че понеже купувачите нямат достоверна информация за тяхното истинско състояние, те могат да бъдат манипулирани и измамени от продавачите. Това създава "обратна селекция", т. е. има много голяма вероятност колите да бъдат продадени.

Акерлоф, бакалавър от Йейл и доктор по икономика от Масачузетския технологичен институт, през 1977 г. отива във Вашингтон, за да работи във Федералния резерв, където се запознава и с бъдещата си съпруга. Младата двойка решава да напусне ФЕД и да започне да преподава в Лондонското училище по икономика.

От 1994 до 1999 г. бъдещият Нобелов лауреат се завръща във Вашингтон, тъй като жена му става член на управителния съвет на ФЕД. Две години по-късно Акерлоф печели най-голямото си признание, а съпругата му е плътно до него. "Не само че нашите личности си пасват перфектно, но ние винаги сме били в пълно съгласие и за макроикономиката", пише Акерлоф в своята биографична бележка, след като печели наградата. Заедно Джанет и Джордж провеждат изследвания по теми, вариращи от раждането на извънбрачни деца до икономическото обединение на Германия. Големият пробив на Йелън във ФЕД и нейната процъфтяваща кариера обаче започват да ограничават времето, което тя прекарва със семейството си. В резултат на това нейният съпруг е принуден да си вземе отпуск, "за да върши домакинските задължения", както казва самият Акерлоф .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай