Понеделник,

Нетаняху – най-дългогодишният премиер на Държавата Израел

От: Стандарт -
224
Нетаняху – най-дългогодишният премиер на Държавата Израел
A
A
A

Бенямин Нетаняху надмина Давид Бен-Гурион, основателя на еврейската държава, като най-дълго управлявалия премиер на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА. Общата продължителност на времето на Нетаняху като премиер вече е 4876 дни (над 13 години). Той бе премиер от 1996 до 1999 г. и е на поста от 2009 г.

Нетаняху спечели пети мандат като премиер на парламентарните избори през април т. г., но не успя да сформира коалиционно правителство, което изложи на опасност политическото му бъдеще. Той е начело на временно правителство до повторните избори на 17 септември. Сред съперниците му е бившият премиер и министър на отбраната Ехуд Барак.

Бенямин Нетаняху е роден през 1949 г. в заможен квартал на Тел Авив. Той е първият израелски премиер, роден в Израел след основаването на еврейската държава. Семейството му се мести в Съединените щати, когато е тийнейджър, и там Нетаняху се научава да говори отличен английски, а освен това опознава най-важния съюзник на Израел. Впоследствие се връща в родината си, където служи в елитно подразделение на армията.

През 80-те години е дипломатическо аташе във Вашингтон. Издига се до постоянен представител на Израел в ООН, където ораторските му способности му служат добре и го правят известен в Съединените щати (включително и сред еврейската общност на САЩ) и Израел.

Два пъти е министър на външните работи, а през 1996 г. става премиер, като разпалено критикува подписаното с палестинците три години по-рано мирно споразумение от Осло. Правителството на Нетаняху предсрочно губи властта през 1999 г., след като премиерът подписва през 1997 г. сделка с палестинците за поделяне на контрола над Хеброн (на Западния бряг) и така отдалечава от себе си твърдото дясно крило на управляващата коалиция.

В периода между 2003 и 2005 г. Нетаняху е финансов министър, като печели уважение за това, че значително подобрява икономическото състояние на Израел. Той напуска правителството заради плановете за едностранно изтегляне на Израел от Ивицата Газа. След връщане му на власт през 2009 г. мирният процес продължава да е в застой.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com