Нетаняху отсече! Спира ли войната

Заради призивите на Еманюел Макрон

Нетаняху отсече! Спира ли войната | StandartNews.com

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. В същото време генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус предупреди, че здравната система в Ивицата е "на колене". Вчера беше съобщено за множество експлозии и въздушни удари срещу болници в района, предава БНР. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви пред Би Би Си, че Израел трябва да спре да бомбардира и да убива цивилни в Газа. В същото време той подчерта, че Франция "ясно осъжда" "терористичните" действия на "Хамас" и признава правото на Израел да се защити.

В отговор израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че "Хамас" носи "отговорността за всяка вреда, нанесена на цивилни". Той припомни, че палестинското ислямистко движение е започнало войната и го обвини, че използва цивилните като "жив щит". По думите му световните лидери трябва да осъждат "Хамас", а не Израел. 

Палестински източници съобщиха за множество експлозии и въздушни удари през вчерашния ден срещу болници в Ивицата Газа, както и за голям брой жертви и ранени. От израелската армия твърдят, че нанасят удари по болниците, под които има тунели на "Хамас".  

Днес Саудитска Арабия ще бъде домакин на извънредна съвместна ислямско-арабска среща на върха, в отговор на извънредните обстоятелства в Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай