Неприятности за Марин Льо Пен. Удариха я преди втория тур

Разследването на ОЛАФ стартира през 2016-а

Неприятности за Марин Льо Пен. Удариха я преди втория тур | StandartNews.com

Органът на ЕС за борба с измамите ОЛАФ обвини френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен и нейни сътрудници, че са присвоили около 600 000 евро по време мандата си като евродепутати, съобщи френският сайт Mediapart.

Обвиненията идват малко повече от седмица преди Льо Пен да се изправи срещу сегашния президент Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори.

Адвокатът й отхвърли всички обвинения.

Френският сайт публикува извадки от новия доклад на ОЛАФ за разходите, които политическите групи могат да направят като част от мандата си като евродепутати. Агенцията обвинява Льо Пен и сътрудниците й, че са използвали средствата за национални политически цели, лични разходи или за услуги, които биха били от полза за търговски компании, близки до нейната партия National Rally и крайнодясната парламентарна група Европа на нациите и свободата (ENF).

Докладът посочва Льо Пен и трима други бивши членове на Европейския парламент, включително баща й Жан-Мари льо Пен, бившият й партньор Луис Алио и бившият крайнодесен евродепутат Бруно Голниш.

Органът обвинява четиримата, че са присвоили около 600 000 евро, които препоръчва да бъдат върнати.

Според доклада Льо Пен лично е присвоила публични средства на стойност около 137 000 евро от парламента в Страсбург, когато е била евродепутат между 2004 и 2017 г.

„Изненадан съм от момента на такива мащабни разкрития“ и „инструментализацията“, каза адвокатът на Льо Пен Родолф Боселут пред АФП.

Боселут каза, че е „обезпокоен от начина, по който действа Европейската служба за борба с измамите, като настоя, че част от доклада се отнася до „стари факти на повече от десет години“. Той добави, че Льо Пен "не е била призована от нито един френски съдебен орган".

Разследването на ОЛАФ стартира през 2016 г., каза Боселут, а Льо Пен беше разпитана писмено по пощата през март 2021 г.

Парижката прокуратура потвърди пред АФП, че на 11 март е получила доклада.

От юни 2017 г. Льо Пен също е разследвана по подозрение, че е дала на членове на партията фалшиви работни места като асистенти в Европейския парламент. Тя е обвинена в "присвояване на публични средства" и "съучастие" в това престъпление в рамките на съдебното следствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай