Неприятности след думи на Байдън, кого привикаха в Пакистан

Отношенията на Вашингтон с Пакистан се влошиха от миналата година

Неприятности след думи на Байдън, кого привикаха в Пакистан | StandartNews.com

В събота Пакистан привика посланика на САЩ за обяснение, след като президентът Джо Байдън описа южноазиатската страна като „една от най-опасните нации в света“ и постави под съмнение нейните задължения за безопасност на ядрените оръжия. Байдън направи забележката късно в четвъртък, докато говореше за външната политика на САЩ по време на частна акция за набиране на средства на Демократическата партия в Калифорния, но по-късно Белият дом публикува препис на неговите коментари, предизвиквайки възмущение в Пакистан, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Говорейки за намеренията на Китай към Пакистан, американският президент каза: „И това, което мисля е, че това е може би една от най-опасните нации в света: Пакистан. Ядрени оръжия без никакъв контрол“. Часове след публикуването на стенограмата от обръщението му Пакистан привика американския посланик Доналд Блъм във външното министерство в Исламабад.

Отношенията на Вашингтон с Пакистан се влошиха от миналата година, когато САЩ сложиха край на продължилата две десетилетия война в Афганистан. Пакистан осигури важен логистичен достъп, но американски служители смятат, че мощният военен и разузнавателен апарат на Исламабад също е помогнал на талибаните да се върнаха на власт след изтеглянето на американските войски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай