Неочкавано! Нетаняху с извънредно решение за войната

Войските се изтеглят

Неочкавано! Нетаняху с извънредно решение за войната | StandartNews.com

Израел взе извънредно решение, войната влиза в нов ход. 

Израелските отбранителни сили (ИОС) са изтеглили почти всичките си войски от южната част на Ивицата Газа в нощта на 7 април, съобщи The Times of Israel

В момента в ивицата Газа има само една израелска бригада "Нахал", натоварена със задачата да осигури т.нар. коридор "Нецарим", който пресича Газа от района Беери в Южен Израел до брега на Ивицата.

В деня, в който се навършват шест месеца от началото на войната на Израел с „Хамас“, израелската армия съобщи, че изтегля силите си от град Хан Юнис, най-голямо селище в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА.

„98-ма дивизия на израелската армия приключи мисията си в Хан Юнис. Подразделението се изтегля от ивицата Газа, за да възстанови загубите си и да се подготви за следващи операции“, съобщиха днес Израелските въоръжени сили.

"Значителна част от израелските военни "продължават да действат в ивицата Газа и ще запазят свободата на действие на израелските въоръжени сили и тяхната способност да провеждат прецизни разузнавателни операции", посочиха те.

Все още не е ясно дали изтеглянето от Хан Юнис бележи повратна точка в израелската стратегия в продължаващата война в Газа или е нов междинен етап по пътя към възможна операция в град Рафах на границата с Египет.

Въпреки силното международно противопоставяне, Израел от седмици твърди, че планира широкомащабна сухопътна операция в Рафах, където в момента над един милион палестинци са намерили убежище от боевете в останалата част на блокираната крайбрежна територия.

Въпреки десетките хиляди жертви, най-вече палестинци, все още няма изгледи за спиране на бойните действия.    

Израел е "на крачка от победата" във войната си срещу "Хамас" в Газа, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху шест месеца след началото на конфликта, предаде Франс прес.

"Намираме се на една крачка от победата. Цената, която трябва да платим, е болезнена и тежка", каза израелският премиер на заседание на военното правителство в Йерусалим.

След като Израел обяви "ликвидирането на 19 от 24-те батальона на "Хамас", Нетаняху потвърди решимостта си да разгроми ислямисткото движение "в цялата ивица Газа, включително в Рафах", град в южния край на анклава, на египетската граница, където са струпани 1,5 милиона палестинци, повечето от които разселени от войната.

"Няма да има прекратяване на огъня без връщането на заложниците. Това няма да се случи", предупреди израелският премиер в момент, когато израелска делегация се готви да участва в нови непреки преговори с "Хамас" в Кайро с посредничеството на САЩ, Катар и Египет.

"Израел е готов за споразумение, но не е готов да капитулира", заяви Нетаняху.

На преговорите в Кайро ще бъде направен опит да се постигне споразумение за спиране на огъня, свързано с освобождаването на заложниците, отвлечени по време на нападението на "Хамас" на 7 октомври и отведени в Газа, посочва АФП. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай