Неочаквана бъркотия в Хърватия! Какво става с еврото

Страната отчита най-висока инфлация в еврозоната

Неочаквана бъркотия в Хърватия! Какво става с еврото | StandartNews.com

Новини за Хърватия, които на пръв поглед се различават от икономическата логика.

Хърватия се изкачи на първо място сред страните от еврозоната по размер на инфлацията. Към края на март инфлацията в Хърватия е 4,9%, обявиха от европейската статистическа служба Евростат.

Така се потвърждават опасенията на редица икономисти, че влизането в еврозоната може да доведе до трайно по-висока инфлация.

Средно за страните от еврозоната инфлацията е 2,4%, а в Хърватия повишението на цените в рамките на година е над два пъти по-високо.

Именно за възможността от такъв сценария и в България предупреждават икономистите. В самия месец на влизане в еврозоната покачването на цените може да не е високо, но опитът на Хърватия показва, че след това цените продължават бързо да догонват средните нива за страните от еврозоната.

На второ място по покачване на цените сред страните от еврозоната е Австрия с инфлация от 4,2%. Най-малко е поскъпването в Литва - едва 0,3% за година.

Последните данни за инфлацията в България са до край на февруари, когато беше отчетена инфлация от 3,3 на сто. Оказва се, че Хърватия вече е изпреварила страната ни по повишение на цените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Как
преди 3 седмици

Платените ни ,,капацитети,, даваха за пример за Хърватия колко е добре с еврото,а година по-късно с най-голяма в ЕС инфлация как ще ни отговорят умнокрасивите жълтопаветници ?

Откажи