Неочакван дразнител на Кремъл. САЩ застава до Ереван

Военно обучение в Армения

Неочакван дразнител на Кремъл. САЩ застава до Ереван | StandartNews.com

Днес Армения съобщи, че през следващата седмица ще бъде домакин на съвместни военни учения със САЩ, които вероятно ще раздразнят Русия, предаде Ройтерс.

Арменското министерство на отбраната каза,  ученията „Игъл партнър 2023“, които ще се проведат от 11 до 20 септември и тяхната цел е да подготвят арменските сили за участие в международни миротворчески мисии.

Не беше съобщено колко американски и арменски войници ще се включат в „Игъл партнър 2023“.

Русия има военна база в Армения и смята себе си за водеща сила в региона на Южен Кавказ, който до 1991 г. беше част от Съветския съюз.

Москва поддържа миротворчески сили в региона, които следят за спазване на споразумението, сложило край на войната между Армения и Азербайджан през 2020 г., втората между двете съседни държави след разпадането на СССР.

Арменският министър-председател Никол Пашинян каза в интервю за италиански вестник през отминалия уикенд, че Русия не е успяла да защити Армения срещу по думите му продължаващата агресия на Азербайджан. Той отбеляза, че войната на Русия в Украйна не й позволява да посрещне всички нужди на Армения в сферата на сигурността.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза вчера пред журналисти, че не е съгласен с думите на Пашинян.

„Русия е напълно неразделна част от този регион“, посочи Песков. „Русия играе последователна, много важна роля в стабилизирането на ситуацията в този регион…и ние ще продължим да играем тази роля“, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай