Историческа реч в Европа! Следва ли скандал

Думите на Аналена Бербок са много важни

Историческа реч в Европа! Следва ли скандал | StandartNews.com

Германският външен министър Аналена Бербок каза в сряда, че Европейският съюз вече не може да си позволи решенията да бъдат блокирани от отделни държави членки, предаде "Ройтерс", цитира Дневник.

"Гласуването с квалифицирано мнозинство може да доведе до по-справедливи... резултати за всички нас", посочи Бербок на конференция в столицата на Португалия Лисабон. "Трябва да сме способни да действаме ефективно и бързо", допълни тя.

Бербок подчерта, че страните от ЕС често дори не са в състояние да изготвят съобщение за пресата, "защото не могат да постигнат съгласие по една и съща формулировка".

В края на август германският канцлер Олаф Шолц настоя за гласуване с мнозинство - а не с единодушие, както е сега - по въпросите на външната политика и данъците в ЕС, за да предотврати парализиране на съюза от ветото на отделни държави. Подобно предложение направи в края на юни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя коментира още, че ЕС е опитал всичко, за да спре войната в Украйна, но руският президент Владимир Путин не мисли за нищо друго, освен да унищожи страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай