Вторник,

Недостиг на вода мори Нидерландия

От: Редакция -
1181
Недостиг на вода мори Нидерландия
A
A
A

Нидерландското правителство днес обяви, че има недостиг на вода в цялата страна, причинен от горещото и сухо лято, което причини рекордна суша и в по-голямата част от континента. Властите сформираха екип, който да изготви мерки за управлението на наличните водни ресурси, предаде АП, цитирана от БТА.

Властите в страната също така помолиха гражданите да се включат в пестенето на вода. 

"Недостигът на вода вече има негативен ефект, по-специално върху корабоплаването и селското стопанство", каза министърът на инфраструктурата и управлението на водите Марк Харберс. Той призова хората да обмислят внимателно дали трябва да измият колата си или да напълнят надуваемия си басейн. „Нидерландия е страна с много вода, но и водата тук е ценна", допълни Харберс.

Много малко дъжд е паднал в страната през лятото, а условията на суша на север и на изток в Европа означават също, че и по-малко вода достига до страната през реките.

Правителството заяви, че доставките на питейната вода не са застрашени и, че все още не са необходими нови мерки, но това може да се промени през следващите седмици.

Властите в някои части на страната вече наложиха ограничения на земеделските производители, които поливат посевите с вода, а няколко речни ферибота бяха спрени поради ниското водно равнище.  Сухите условия също така възпрепятстват и товарните баржи, които плават по реките в цялата страна. 

Заради рязкото покачване на температурите миналия месец властите в Амстердам бяха принудени да охлаждат с вода много от подвижните мостове в града, за да се намали разширението на стоманата от покачените температури и да се предотврати блокиране.

Нидерландия е поредната страна в Европа, която усеща последиците от сушата и липсата на валежи.

Миналия месец Европейската комисия предупреди, че поради засилващото се изменение на климата континентът е изправен пред една от най-тежките си години, що се отнася до природни бедствия, като суша и горски пожари.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички