Нечуван скандал във Ватикана! Кандидат за папа замесен в афера

Случаят нанесе значителни щети върху образа на най-малката държава в света.

Нечуван скандал във Ватикана! Кандидат за папа замесен в афера | StandartNews.com

Кардинал беше осъден на затвор от ватикански съд. Това се случва за пръв път в историята на Католическата църква, а присъдата беше произнесена по знаково дело за финансов скандал, засягащ съмнителни сделки за милиони евро, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ватиканският съд постанови наказание от пет години и шест месеца лишаване от свобода за италианския кардинал Анджело Бечу за участието му в скандал с умишлена безстопанственост. Никога досега кардинал от Римската курия не е бил осъждан на затвор от ватикански съд. Адвокатите на Бечу заявиха, че ще обжалват присъдата.

Ватиканският прокурор Алесандро Диди първоначално поиска лишаване от свобода за срок от седем години и три месеца за 75-годишния Бечу и да му бъде наложена тежка глоба. Обвиняеми заедно с него са още девет души.

Процесът е един от най-шумните в историята на Ватикана. За пръв път високопоставен кардинал застава на подсъдимата скамейка.

Делото, което се водеше над пет години, беше с основен предмет покупка на луксозни имоти в лондонския квартал "Челси" от ватиканския Държавен секретариат, където Бечу в продължение на няколко години заемаше важна длъжност.

Обвинението срещу него беше, че сделката е причинила значителни финансови вреди на Ватикана, след като за сключването ѝ са били вложени повече пари от предвиденото. Това е довело до ощетяване на Ватикана със стотици милиони.

Междувременно покрай разследването на съмнителната сделка за милиони евро в Лондон бяха разкрити и съмнителни взаимоотношения и машинации в самия Ватикан.

Ватиканската прокуратура обвини италианския духовник и още девет души в изнудване, пране на пари, измама, корупция, незаконно присвояване на средства и злоупотреба със служебно положение.

 

Случаят нанесе значителни щети върху образа на най-малката държава в света. След като му бяха повдигнати обвиненията, Бечу, който е родом от Сардиния, загуби правата си на кардинал и така например не би могъл да участва в избирането на нов папа, или така наречения конклав.

Въпреки това Бечу, който някога беше смятан за възможен кандидат за папския престол, все още има право да се титулува кардинал.

Когато избухна скандалът около него, папа Франциск го отстрани от заеманата от него длъжност на префект на Конгрегацията по въпросите на канонизацията. Папа Франциск и ватиканската администрация си извлякоха поука от имотния скандал. Понтификът преструктурира отговорностите на Курията, както е известно правителството на Ватикана.

Той отне правото на могъщия Държавен секретариат да се разпорежда с активи и други правомощия на Светия престол. Сега това е отговорност на ватиканското имотно управление, известно като Администрация за имуществото на Апостолчиеското седалище (АПСА) и на Ватиканската банка, известна като Института за религиозната дейност (ИОР), припомня "24 часа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай