Найджъл Фарадж печели еврозборите във Великобритания

Найджъл Фарадж печели еврозборите във Великобритания | StandartNews.com

Саутхамптън. Лидерът на UKIP, Найджъл Фарадж, заяви в понеделник, че победата на неговата анти-европейска партия в изборите за Европейски парламент ще даде начало на нова ера в британската политика и че той ще се бори за маргинализираните  избиратели в следващите национални избори през 2015, предаде Ройтерс.

Според частични резултати, определящи разпределението на 56 от общо 73 евродепутатски места за Великобритания, UKIP печели 22 места, Консервативната партия - 16, а Лейбъристката партия - 14.

Резултатите показват, че UKIP, която иска Великобритания да напусне Европейския съюз, е постигнала увеличение на подкрепата си с около 12 процентни пункта в сравнение с предишните европейски избори преди пет години.

Лидерът на UKIP Найджъл Фараж приветства представянето на своята партия като исторически успех. "Народната армия на UKIP каза думата си тази вечер и донесе просто най-необикновения резултат, който е бил виждан в британската политика от 100 години. Догодина ще продължим на общи избори с целенасочена стратегия и ви обещавам следното: не сте се отървали от нас", каза той.

Ако тенденцията се запази, резултатите вероятно ще подложат министър-председателя Дейвид Камерън на натиск да засили действията за ограничаване на имиграцията от Европейския съюз и да върне на Великобритания правомощия, предоставени на Брюксел, при положение че бъде преизбран следващата година.

Има също така вероятност евроскептични депутати от неговата партия да увеличат призивите към него да насрочи за по-скоро обещания за 2017 г. референдум за членството на Великобритания в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай