Вторник,

Най-важният ден за Гърция. Промяната

От: СТАНДАРТ -
898
Най-важният ден за Гърция. Промяната
A
A
A

Днес е най-важният ден за Гърция. Комшиите гласуват за парламент, който ще ги управлява през следващите четири години.

Избирателните секции започват да приемат гласоподаватели в 7 ч. сутринта и ще затворят в 19 ч. вечерта. Изборите обаче всъщност започнаха още вчера, защото гражданите на Република Гърция в чужбина гласуваха ден по-рано. Възможността за гласуване в чужбина се дава за първи път в историята на Гърция на тези избори. За целта бяха открити 99 секции в 35 страни, включително в България.

Гръцкото министерство на вътрешните работи обяви, че броят на избирателите, които могат да гласуват на изборите в страната в неделя, е малко над 9,8 млн. души. За тях са открити почти 22 хиляди избирателни секции.

Според последното проучване на общественото мнение преди изборите управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация води в предпочитанията на избирателите, въпреки че през четиригодишното ѝ управление страната премина през сериозни кризи като пандемията от КОВИД-19, високата инфлация, политическите и икономическите последствия от руската инвазия в Украйна и напрежението с Турция. Не липсваха и събития и скандали, които нанесоха щети на образа на правителството, като аферата с подслушванията от страна на гръцкото разузнаване и трагичната железопътна катастрофа в края на февруари, отнела живота на 57 души.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com