Навални с откровение от затвора

Свободата и демокрацията в Русия бяха застрашени, казва Олаф Шолц

Навални с откровение от затвора | StandartNews.com

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел призова за незабавното освобождаване на критика на Кремъл.

"20 август. За втори път отбелязвам втория си рожден ден - денят, в който се опитаха да ме убият, но по някаква причина аз не умрях. Кремъл е толкова бесен, че оцелях, че първо ме затвориха за 3,5 г., а след това ги увеличиха на девет".

С тези думи руският дисидент Алексей Навални отбеляза втората годишнина от неуспешния опит да бъде отровен. Навални е в затвора от януари 2021 г.

"Почти всички участници в опита за отравяне са известни - всички те са служители на руската Федерална служба за сигурност. Известно е, че те са организирали и други опити за отравяне и няколко убийства, като това вероятно е само върхът на айсберга. Но разследване така и не бе разпоредено и никой не е наказан", коментира днес Навални в "Туитър".

Годишнината предизвика и международни реакции. Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел разкритикува Русия за репресията срещу Навални и призова за незабавното му освобождаване. "Комисията продължава да осъжда остро опита за отравяне на Навални и призовава Русия да се придържа към ангажиментите си по линия на Конвенцията за забрана на химическото оръжие", посочи Борел.

Във видео обръщение германският канцлер Олаф Шолц посочи, че днес - на фона на войната срещу Украйна, е още по-важно да помним какво се случи с Навални. "Свободата и демокрацията в Русия бяха застрашени и преди войната. Но сега свободата на изразяване е в още по-голяма опасност и много хора се страхуват да изразяват мнение. Навални се бореше за своето убеждение, че човек живее най-добре в демокрация и правов ред", заяви Шолц.

Русия винаги е отричала да има нещо общо с отравянето на Навални, но още през декември 2020 г. разследване на "Белингкат" и група медии установи осем служители на руската федерална служба за сигурност, които са участвали в операцията. Един от тях - химикът Константин Кудрявцев, признава подробности пред самия Навални, подведен да ги сподели по телефона. От този 49-минутен разговор се разбра, че противно на подозренията отровата е била поставена по бельото на политика, а не в храната и чая му. Кудрявцев впоследствие изчезна и според Навални е бил самоубит.

"Още не мога да разбера коя е позицията на руските власти - Навални не е отровен с Новичок, а изпадна в кома по други причини, или Навални е отровен с Новичок, но не от нас, а от западните секретни служби с цел провокация. Различни представители - като почнем от Путин на върха, отявлено защитават и двете версии едновременно", коментира днес Навални в "Туитър".

Източник: Епицентър. бг

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай