Националисти в Белград запалиха знамената на САЩ и ЕС

Воислав Шешел проведе протестен поход по случай 20-та годишнина от началото на въздушните удари на НАТО срещу Сърбия

Националисти в Белград запалиха знамената на САЩ и ЕС | StandartNews.com

Националисти запалиха знамената на САЩ и ЕС в центъра на Белград. На 24 март се навършват 20 г. от началото на бомбардировките, извършени от НАТО, над бивша Югославия. 

Днес в центъра на Белград националистическата Сръбска радикална партия (СРП) на Воислав Шешел проведе протестен поход по случай 20-та годишнина от началото на въздушните удари, на който бяха запалени знамена на САЩ, ЕС и НАТО, съобщава скопският телевизионен канал “24 Вести“, цитиран от „Фокус”.

Походът започна от улица "Княз Михаил" и завърши пред Президентския дворец. Участниците в похода бяха водени от лидера на СРП и осъден от Хагския трибунал Воислав Шешел, който в началото на митинга запали флаговете на Европейския съюз, НАТО и САЩ.

Шешел каза, че със запалването на знамената "той иска да покаже какво мисли за ЕС и НАТО".

През 1999 г. ударите, които бе планирано да продължат няколко дни, продължиха няколко седмици. Самолетите на НАТО изпълниха общо 38 000 полета, 10 000 от които за бомбардировки и 2700 мисии срещу сръбската противовъздушна защита, по данни на алианса.

НАТО взе на прицел няколко десетки военни цели и инфраструктура /мостове, железопътни линии, електрическа мрежа.

Понякога обаче бомбите и ракетите не улучваха целите си, предизвиквайки възмущение и жестоки критики.

Броят на цивилните, убити при ударите, не бе установен официално. Данните варират от 500 убити, според неправителствената организация Хюман райтс уоч, до 2500, според сръбските ръководители.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай